Bansko Kayak Merkezi Gezi Notları

Bulgaristan'ın ünlü Kayak Merkezi Bansko’dan selamlar...

Sömestr tatili olunca biz Türklerin en çok akın ettiği kayak kenti Bansko’ya bir çıkarma yapalım dedik!
Haliyle bizden beklentileriniz maliyetler, konaklama önerisi, yeme-içme mekanları gibi notlar olunca, sizler için hap notları aşağıda sıraladık. Böylece Türkiye ile Bansko’yu kıyaslama şansımız da oldu. Kaydetmelik rehberi mutlaka not edin!



Öncelikle yola İstanbul’dan araba ile çıktığımızı belirtelim. Komşumuz Bulgaristan’da yer alan Bansko’ya araba ile gümrük bekleyişleri ve yemek arası dahil toplam süre sekiz buçuk ⏰ saat. Otobüs turları ile 10 saat!

Gece hayatı, kar yağış oranları, olimpik standartlardaki pistleri, ulaşımı, konaklama ve yeme/içme fiyatları ile Bansko son yıllarda yükselişe geçen kayak merkezlerinin başında gelmekte. Kış turizmi için ideal iklime sahip olan Bansko’da aralık ayından mayıs sonuna kadar kar yerde kalmaktadır. İleri teknoloji kayak pistlerinde kayak yapıp yorulduktan sonra SPA’nın, masajın ve kapalı termal yüzme havuzlarının tadını çıkarmak isteyenler Bansko kayak merkezini tercih etmekte. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan üç saate yakın bir sürede Bansko kayak merkezine ulaşılmasının ve Türkiye'den Sofya'ya direkt uçuşlar bulunmasının da Bansko'nun yükselişe geçmesinde etkisi büyük. Azımsanmayacak orandaki Türk tatilciler Türkiye'nin ünlü kayak merkezlerinde talep edilen otel konaklama ve yeme/içme fiyatlarını karşılaştırarak kış tatillerinde Bansko'yu tercih etmekteler. Bansko Otel Önerileri için tıklayın!
Bansko gece hayatı da kayda değer anlamda çeşitli ve renkli. Bansko'nun bir diğer ilginç tarafı da bir yandan modern bir kış sporları sayfiyesi iken, diğer taraftan şehir olarak da şirin olması ve birçok tarihi yapıyı barındırması.  Antika kaldırım taşlı dar sokakları, 150 senelik saat kulesi ile Unesco'nun Dünya Mirası listesine girmiş.
 
Bansko, kayak severlerin vakit kaybetmeden deneyimlemeleri gereken bir kayak cenneti. Avrupa Birliği'ne üye diğer ülkelerde bu kapasitede bir kayak merkezinde bu kadar hesaplı fiyatlara kayak yapmak mümkün değil. Bansko, altyapısı, uzun pistleriyle ve aktivite imkanlarıyla kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış. Birçok olimpiyata ve profesyonele de ev sahipliği yapmaya devam edeceği açık. Bansko kayak merkezinde her ihtimale karşı  44 adet yapay kar makinesi hazır bulunmakta. Bansko sadece kayak merkezi değil, çevredeki ormanlarda trekking yapılımakta. Bu nedenle sadece kış aylarında değil tüm bir yıl turizm hareketliliği görülmekte.



Maliyetler Neler - Kaça Mal Olur ?
Schengen Vizesi için biz sizin yerinizde olsak aracı kullanmadan kendimiz alırdık. Fiyatları güncel kalması için euro ile yazıyoruz.
•Vize ve vizeci 307 euro ( 2 yetişkin bir çocuk için )
•Yurtdışı Çıkış harcı kişi başı 7.5 euro
• Araba sigortası 61 euro
• Bulgaristan'a girişte Bansko'ya kadar ki bölümde benzinciden alabileceğiniz Otoban geçiş kartı bedeli 7.5 euro ( tek yön )
• Araç İlaçlama 4 euro ( Bulgaristan'a geçişte gümrükte ilaçlama yapılıyor )
• Benzin git gel 153 euro.
• Otel gecelik 45 euro ( Belle vue residence apartments - sadece oda dahil )
• Skipass 36 euro günlük ve kişi başı. Bulgar parası ile Günlük 70 leva kişi başı. Skipass için depozit alıyorlar, iade edince 5 leva geri ödeniyor.



• Ders ücreti saatlik 30 euro.
• Kayak kiralama günlük 10 euro / kişi başı.
• Yemekler ve ekstralar kişi başı 25 euro günlük.
• Yurtdışında kişi başı telefon kullanma ücreti ( biz vodafoneluyuz ) günlük kişi başı 5.5 euro.
• Pistler harika, 52 km civarında. Güzel ve renkli bir kayak kasabası mevcut. Kayak merkezinde herkese uygun pistler ve her seviyeye uygun kayak alanları mevcut. Kasabada ise restoran, kafeler, bar ve canlı eğlence mevcut.

Bansko Kayak Merkezi’nde bulunan kayak pistlerinin uzunluğu 70 kilometre. Bansko'da yeni başlayanlardan profesyonellere kadar herkesin beklentilerini karşılayacak her zorluk derecesinden pistler bulmak mümkün.

Gondol’a ( 6 kişilik lift ) binip Kayak pistlerine ulaşmadan önce Bansko Ski Pass alınmalı. Bansko Ski Pass ücretleri gondol fiyatına dahil değil. Bazı oteller müşterileri için otelde Ski Pass satışı da yapmakta. Bansko Ski Pass’in, kayak yapmak isteğiniz süreye göre yarım günlük, 1 günlük, 1 haftalık gibi opsiyonları bulunmakta.

Bansko kayak pistleri aşağıdaki gibidir;

Chalin Valog: Gondol’a bindikten 15 dakika sonra ara istasyonda inerek çok kolay 2 kayak pistinin bulunduğu Chalin Valog bölgesine ulaşabilir ya da 30 dakikalık Gondol yolculuğunu tamamlayıp bu bölgeye kayarak gelebilirsiniz.

Banderashka Pollyanna: Restoran ve kafeleri ile dikkat çeken Banderashka Pollyanna bölgesinde 7 km’lik bir kayak pisti bulunmakta. Eşsiz bir manzaraya sahip bu bölgede hem kayak yapıp hem fotoğraf çekebilirsiniz.

Tomba: Avrupa’nın en iyi kara pistlerinden biri sayılan Tomba, 2012 Erkekler Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapmasından dolayı dünya şampiyonlarını ağırlamasıyla tanınmaktadır. Şampiyonların pistinde kaymanın keyfine Tomba Kayak pistinde varabilirsiniz.

Shiligarnika: Orta zorluktaki kayak pistlerinin bulunduğu bu bölgede ayrıca retoran ve cafelerde keyifli zaman geçirme imkanına sahip olursunuz.

Plato: Bansko kayak pistlerinin en yüksek olanları Plato bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede tam 16 km kayma imkanına sahip olursunuz.

Bansko kayak pistleri 900 metreden başlayan 2.650 metre yüksekliğe sahiptir. Bansko’da 15 kayak pisti bulunmakta. Bansko kayak pistleri yeni başlayanlardan profesyonellere kadar her yaş gurubundan insana hitap ediyor.

Bansko’da kayağın keyfine varabilmeniz için profesyonel kayak yapmanıza gerek yok. Kayak yapma hevesi olan herkes Bansko’ya giderek ekonomik fiyatlı eğitim programlarından faydalanabilirler. Bansko, kayak pistlerinin yanı sıra spa merkezleri, terapi ve tedavi merkezleri ve gece hayatıyla da ünlü. Bansko kozmopolit bir yapıya sahiptir. Bulgarların meşhur mehana restoranlarında yerel yemekleri keşfedebilirsiniz.



- Restoran tavsiyesi: Zaten genel olarak tüm yemekler damak tadımıza uygun, o yüzden hiç zorlanmayacağınız bir mutfak bizi karşılıyor olacak.
Türk mutfağına yakın et restoranı olan Familia restoran, big chefs tarzı olan Ginger en güzelleri ve fiyatlar makul. Canlı müzikli restoran isterseniz Penguin derim. Et ve pizza için Ethna süper melan bir de Victoria restaurant.

- Rock müzik seviyorsanız Amigo bar şidetle tavsiyemdir.

Bansko Otelleri ve Konaklama Önerileri için https://www.thesmallhotels.com/bansko-hotels linkini ziyaret edin!

Bansko’daki oteller misafirlerini üst düzey hizmetle ağırlıyor. Misafirlerini kayak ekipmanlarını taşıma zahmetinden kurtarıyor. Teleferiğe kadar ulaşım sağlayan seviş araçları bulunuyor.
Ayrıca Bansko’nun önde gelen otelleri uzak doğu terapi yöntemlerinin hakkını verecek spa salonları barındırıyor.

Bansko otelleri misafirlerini dinlendirmeden göndermiyor. Bansko’da birçok otelde termal kapalı yüzme havuzlarının yanı sıra misafirlerini rahatlatmak için özel tasarlanmış SPA salonları bulunmaktadır.
Bansko otelleri bazılarında yaz aylarında Bansko’yu ziyaret eden ziyaretçileri için açık yüzme havuzlarına da rastlamak mümkün. Oteller misafirleri iyi hissettirmek için bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik donatılmış durumda.

Bansko Bulgaristan'ın en yeni kayak merkezi olmasının yanısıra bölgenin termal kaynaklarının bolluğu otellerde spa ve benzeri terapi imkanları da size sunuyor.

BANSKO-OTELLER: Bansko’da düşündüğünüzden çok daha fazla eğlence imkanı bulunuyor. Bansko kayak pistleriyle ünlü olduğu kadar gelişmiş ışık ve ses donanımına sahip clubları ile ünlü.  
Otellerdeki açık büfelerde Bulgar mutfağının yanı sıra Alman ve Bavyera mutfağından tatlar da bulmak mümkün. Ayrıca av eti servisleri de Bansko’ya özgü sunumlar arasında.
Otellerde Sofya ve Selanik havalimanlarından karşılama hizmeti ve özel araç servisi de bulunmaktadır.

Otellerde ek ücret karşılığında teleferiklere doğrudan erişim için kullanılan özel pasolar bulunuyor. Misafirler bilet sırası beklemeksizin teleferik biletlerini otelden temin edebilmektedirler.

Bansko kayak merkezinde her bütçeye ve tercihe göre dağ evinden süper lüks spa otel seçeneklerine kadar tatil yaklaşımıza ve tatil alışkanlıklarınıza uygun turistik konaklama merkezleri bulmak mümkündür. Türkiye kayak merkezlerinden Bansko kayak merkezinin lokasyonel planlaması farklıdır. Bansko otelleri ile Bansko kayak pistleri birbirinden ayrı rakımlarda konumlandırılmış iki ayrı bölgedir. Bansko otel bölgesinden kayak pistlerine Gondola lift sistemi ile seyrine doyum olunmaz bir panoramik gezinti erişilmektedir. Bansko Kayak Merkezi’nden kayak pistlerine kolayca ulaşabilmek için Gondola yakın olan otelleri tercih etmenizde, kayak takımlarınızı uzun süre taşımaktan kurtulmanız açısından fayda vardır.  Gondola uzak olan otellerden de ücretsiz shuttle servisi ile devamlı ulaşım sağlanmaktadır.

Bansko kayak turları ile hayal ettiğinizkış tatili aynı zamanda bir gastronomi festivaline dönüşecektir. Bansko yeme-içme-eğlence konusunda da oldukça fazla çeşidie sahip bir bölgedir. Böylesi butik ve değişik tatları içinde barındıran Bansko turları 2017 programları bütçenizi zorlamadan farklı tatları keşfetmenize de olanak sağlayacaktır. Şarap, lezzetli kırmızı et spesiyalleri ve birbirinden lezzetli peynir çeşitleri ile  Bansko kayak merkezi olduğu gibi  bulunmaz bir lezzet merkezidir.Tüm Bulgaristan’da yaygın şekilde tüketilen  et ve yöresel sucuk / pastırma çeşitleri, yöreye özgü bol sütlü “Kaşkaval” peyniri ve Bulgar şarap çeşitleri, Türkiye’ye geri dönerken sevdikleriniz için alacağınız yöresel tatlardan sedece birkaçıdır.


Heryer de Türkler ve Türkçe konuşan biri var desem doğrudur. Sizin de notlarınız varsa haydi yorum kısmına bırakın:)

Bansko Kayak Merkezi Ziyaretçilerine Neler Vadediyor?

    Bansko kayak merkezi, ziyaretçilerine günün 24 saati kayak yapma imkanı vermekte.
    650 m uzunluğunda aydınlatılan pistler gece kayma meraklıları için eşsiz bir fırsat sunmakta.
    Bulgaristan kayak merkezlerin de her türlü zorluk derecesine göre pistler bulunmakta.
    Otel alanından, Bulgaristan kayak bölgelerine ulaşım son derece kısa bir süreye tekabül ederken yarım saatlik bir mesafeyi kat ederek kısa sürede Bansko kayak merkezlerine ulaşabilirsiniz.
    Avrupa ve Türkiye kayak pistlerine ödenmekte olan ücretlerin nerdeyse yarı fiyatına modern kayak tesislerinde kayak yapma imkanına erişebilirsiniz.
    Dünya şampiyonu pisti olan Alberto Tomba pisti Bansko'da bulunmaktadır.
    15 Aralık’ tan 15 Mayıs’a kadar her daim kayak yapma olanağına erişebilirsiniz.