Bir Tutam Birgi Köyü…

‘’Suya versin bağban gülzarı zahmet çekmesin
Bir gül açılmaz yüzün tek verse bin gülzare su.’’
Aşk ve sitem dolu dizeleriyle böyle sesleniyor Fuzûlî zaman tünelinden. Birgi de; (misli bulunmaz bir güzelliği var) bugün yeşille yalının, tarihle şiirin harman olduğu, kimi an coşkulu, kimi an huzurlu renklerin izlenebildiği tablo gibi bir köy. Ne olursa olsun, geçmişe dizelerle, şarkılarla, anılarla nakışlanmış envai çeşit renklerle dolu bir tablo hem de…
Birgi’nin yamaçları dantel gibi nakışlanmış konaklarla. Sokaklarında dolaşırken her dönemeçte baş döndüren ayrı bir güzellik çıkıyor karşımıza. Saymak gerekirse ilk başta Çakırağa Konağı’nı yazabiliriz. Yapımı 1761. Şerif Aliağa’nın kendileri gitmiş ama suretleri kalmış geriye. Tavan süslemelerinin ve İstanbul tasvirinin solmaz bir güzellikleri var. Mest olduk! Daha dikkatlice baktığımızda, konağın ziyaretçisinin pek olmadığı saatlerde, zaman tünelinde yankılanan geçmişin izlerini duyabiliyoruz.
Yalnız konaklarıyla da değil, birbirine romantik yamaçların arasındaki dillere destan tabiatına bakmak da şart oluyor. Söz ağaçlardan açıldığına göre özel bir parantez açmamız gerekiyor burada: asırlık çınarlar, köy meydanını ceviz ve kestane ağaçlarıyla bölüşüyorlar. Şükran duygumuzun yoğunluğundan, içtiğimiz kahvenin tadına, Birgi’nin gün batımını tatlı yapıp, keyif çatıyoruz biz de.
Ulu Cami’si de ünlüdür Birgi’nin. Yapımı 1312. Buranın tarihçesini yazmaya kalkarsak birkaç ciltlik kitap olur. Huzurlu havasıyla bizi mest ediyor.
Bütün bunların dışında, köydeki insanların birbirine alâkasındaki samimiyet de canlı tutuyor burayı. Gezip tozduğumuz köylerde öyle güzel esnaf lokantaları gördük ki. Her birinde başka bir lezzet bolluğu ile karşılaştık. Birgi’deki Baba Lokantası’nda da çok lezzetli bir testi kebabı ve baklava yiyoruz.
Meraklısına dipnot: Birgi’nin tabiatının manevi duygusunu buram buram hissettiğimiz otel ise; @salihahanimtaskonak oluyor. Sanat ve insan burada birleşmiş, rüyaların tabiatlaştığı bir yere dönüşmüş. Bize de tadını çıkarmak kalıyor.
Birgi'de Konaklama için www.kucukoteller.com.tr/birgi-otelleri