Burdur ve Çevresi Gezi Rehberi
Güller, gönüller ve göller diyarı Burdur... Bir şehir ne kadar şairane olabilirse, Burdur da tam olarak öyle saklı bir güzellik. Sadece göllerinde yüz farklı tür kuş bulunduran bir şehrin güzel olmaması mümkün mü zaten?
Aynı zamanda yüzlerce yıllık el sanatlarına ev sahipliği yapan ve ülkenin turizme açık ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası gibi doğal güzellikleri de sınırları içinde barındıran tek kelimeyle şahane bir coğrafyadayız. Hak ettiği değeri halen bulamamış olsa da; Burdur son zamanlarda Salda Gölü ile bol bol haberlere ve gezi rotalarına da konu oluyor. Şehrin Yeşilova ilçesine bağlı bu göl, "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılmayı sonuna kadar hak etmekte. Ülke sınırlarından bir adım bile uzaklaşmadan, dünyanın en güzel yerlerini gezmek isteyenler için Burdur ve çevresi gezi rehberi ile karşınızdayız.
Burdur'da Gezilecek Yerler
Burdur, Teke Yöresi'nin başkenti olarak anılıyor ve ziyaretçilerine göller, yaylalar, mağaralar, antik kent kalıntıları, camiler ve türbeler içeren çok zengin bir gezi çerçevesi sunuyor. Burası aynı zamanda Afyon, Antalya, Denizli ve Muğla'nın bağlantı yollarının tam ortasında olduğundan; Burdur'u arabayla geze geze planlayacağınız uzun bir tatile de rahatlıkla dahil edebilirsiniz.
Sagalassos Antik Kenti: UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan antik bir yerleşim. Burada görmeniz gerekenler; Antoninler Çeşmesi ve Medusa başı olarak işaret edilebilir. Kibira ya da Kibyra olarak anılan bir diğer antik kent, şehir merkezine 110 kilometre mesafede ve Akdağ eteklerinde konumlanıyor. Burdur Arkeoloji Müzesi; yine bu antik yerleşimlerden çıkarılan buluntular da dahil olmak üzere 65 binden fazla esere sahip.
Salda Gölü: Türkiye'nin Maldivleri olarak akıllara kazınan Salda; Burdur gezilerindeki ilk adreslerden. Beyaz bir kumsala ve eşsiz turkuaz tonlarına sahip olan göl şehre değer katıyor. Ekoloji turizminin son derece yaygın olduğu şehirde Salda dışında Burdur Gölü, Karataş Gölü, Gölhisar, Yapraklı Baraj Gölü ve Karacaören Baraj Gölü de var.
İnsuyu Mağarası: Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olarak dikkat çekici. Aziziye, Kozağaç, Böğrüdelik, Akpınar ve Eşeler olmak üzere Burdur'da çok sayıda yayla da mevcut. Yaz aylarında serin esintiler sunan yaylalar, yılın her mevsiminde ayrı güzel.
Burdur'da Yapılacak Aktiviteler
Burdur'a kadar gelmişken yapabilecekleriniz arasında ilk sırada elbette göl ziyaretleri var. Göllerin bir çoğu su sporları ve balık avcılığı için uygun olarak nitelendiriliyor. Elbette mevsime göre değişen uyarıları mutlaka dikkate almalısınız. Göl kenarında uzun yürüyüşler, negatif enerjinizi de alıp götürmeye yetecek güçte.
Salda Gölü kenarındaki Yeşilova ve Doğanbaba halk plajlarında kamp yapmak mümkün. Eğer Haziran ayı gibi yakıcı olmayan ve hatta insana tatlı gelen bir sıcaklığın başladığı bir dönemde burayı ziyaret ediyorsanız kamp seçeneğini mutlaka değerlendirmelisiniz.
Teke Yöresi'ne gelmişken buranın kültürünü yakından tanımamak olmaz. Teke zortlatması olarak da bilinen kıvrak müziğe ve folklöre ne yapıp edip Burdur sınırlarındayken denk gelmelisiniz. Bunun için zaman zaman turistlere yönelik özel geceler organize edilebiliyor.
Burdur manzarası görmek isteyenler için; il merkezindeki Susamlık ve Serenler Tepeleri ideal. Burada yeme içme ve dinlenme olanakları mevcut. Kendi piknik sepetinizi ve termosunuzu hazır ederek de bu manzaranın bir parçası olmayı tercih edebilirsiniz.
Sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte artan lavanta sevdası, en güzel Akçaköy Lavanta Deresi'nde taçlandırılabilir. Her yıl Temmuz ayında buraya binlerce kişi sadece lavanta kokusuna doymak ve manzara eşliğinde fotoğraf çektirmek için akın ediyor.
Burdur'da Yeme İçme
Burdur'da yeme içme denildiğinde bilenlerin aklına ilk olarak Burdur şiş geliyor. Bu da merkezin içinde, hatta Sanayi Sitesi sınırlarında yer alan Şişçi Hasan'da keyifle mideye indirilebilir.
Ceviz ezmesi; hem Burdur'da bol bol yemeniz hem de eve dönerken stok yapmanız için ideal bir ürün. Yine tatlı krizlerinize yönelik olarak Burdur'un meşhur haşhaşlı dondurmasını merkezdeki Kayımoğlu Dondurma'da yiyebilirsiniz.
Son olarak serpme kahvaltı için göl manzaralı bir adres arayışında olanlara Gölbaşı Restoran'ı fısıldayabiliriz. Antalya Isparta Kara Yolu üzerinde yer alan lezzet adresi; Kargı Köyü'ne bağlı.
Burdur'da Konaklama Önerisi:
Burdur konaklamanız sırasında gerçekten farklı bir deneyimin sizi beklediğinden emin olabilirsiniz. Burası küçük bir Anadolu şehrinde ne kadar güzel manzaralara karşı konaklayabileceğiniz konusunda sizi şaşırtacak. Elbette en güzel lokasyonlar için şehir merkezinden biraz uzaklaşmanız şart.
Burdur merkeze 11 kilometre mesafede yer alan Hotel Lago di Salda; Salda Gölü'nden kopmak istemeyenler için. Tefenni bölgesinde yer alan Tefenni Villas; bu kez merkeze 20 kilometre mesafede yer alıyor ve sizi gerçekten 1+1 villalar ile karşılıyor. Eğer biraz daha açılmayı göze alırsanız; bu kez Kızılçam ormanları arasındaki bungalovlarda, çadır evlerde ya da jakuzili çadır evlerde kalmak üzere tercihinizi Saklı Göl Evleri'nden yana yapabilirsiniz.
Burdur'da Alışveriş
Sevdikleriniz için her gittiğiniz yerden lokum taşımaya son! Cevizle şekerin buluşmasından meydana gelen ceviz ezmesi; Burdur'un en meşhur ve orijinal hediyeliklerinden de biri. Burdur'da biraz daha fazla bütçe isteyen ikinci tür alışveriş ise mutlaka el işlemesi ürünler üzerine yapılıyor. Şehir merkezinde yer alan Bakırcılar Çarşısı; cezveden tavaya, dekoratif objelerden fincana kadar her aradığınızı bulabileceğiniz bir yer.
Dokumacılık ise Burdur'da nereden baksanız üç yüz yılı olan bir başka gelenek. Buradan Burdur bezi ya da Burdur halısı gibi alışverişler sıklıkla yapılıyor. Yöreye özgü İbecik bezlerini ve İbecik bebeklerini yakından görmek için aynı isimli köyü ziyaret edebilirsiniz.
Burdur'da Eğlence ve Gece Hayatı
Burdur'da eğlence ve gece hayatı şöyle kırmızı etle şenlenen keyifli bir sofra şeklinde olabilir. Gölbaşı Restoran ya da Burdur Şehir Kulübü bunun için önerilebilecek birer seçim. Açıkçası bu sakin ve sessiz şehirde hızla gecelere akmayı bekleyen de pek olmuyor. Burdur'da yer alan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi öğrencileri bu şehri eskisine göre daha hareketli bir hale getirse de; onlar da çevre illere günübirlik geziler düzenliyor. Burdur'un kapı komşusu Antalya gece hayatı söz konusu olduğunda bir tür başkent niteliğinde. İki şehir arasında 2 saatten az bir mesafe var.
Burdur'a Ulaşım
Burdur'a Türkiye'nin dört bir yanından ulusal ya da yerel firmalara ait otobüsleri kullanarak ulaşmak mümkün. Burdur ile İstanbul arasında 602 km, Ankara arasında 422 km ve İzmir arasında 374 km mesafe var. Komşu şehirlerden Antalya 122, Denizli 150 ve Afyon ise 170 km mesafede.
Hava ulaşımı kullanmak isteyenler için Isparta Süleyman Demirel Havalimanı önerilebilir. Bu havalimanı şehir merkezine yalnızca 25 km mesafede. Havalimanı ile şehir merkezi arasında hizmet veren ücretli servislerde mevcut. Antalya Havalimanı ile Burdur arasında ise 130 km var. Burası çok daha fazla araç kiralama şirketini bünyesinde bulundurduğu için; araç kiralamak ve gezerek Burdur'a ulaşmak isteyenler için daha da yerinde bir seçenek olabilir.
Uzun yıllar sonra yeniden raylara dönen Göller Ekspresi ise; Burdur'a demir yolu ile geçmek isteyenler için. Bu tren seferlerine ait Gümüşgün durağı ile Burdur arasında otobüsle aktarma hizmeti TCDD tarafından yolculara sunuluyor.