Faralya ve Ölüdeniz’i deneyimlemek için 10 Harika Şey
Özellikle yaz mevsiminde dolu dolu bir tatil deneyimi yaşamak, yediden yetmişe her gezginin ortak amacı haline geliyor. Fethiye’nin dünyaca ünlü tatil beldesi Ölüdeniz ile 10 kilometre uzağındaki daha az bilinen komşusu Faralya, bu fikre odaklanan tatilciler için cazip fırsatları bünyesinde barındırıyor. Herkes gibi sizin de aklınızda doyasıya eğlenmeyi, keşfetmeyi, farklı deneyimler yaşamayı düşlediğiniz bir tatil hayaliniz varsa bu iki tatil beldesinden birini tercih edebilir ve aşağıda sıraladığımız aktivitelerle amacınıza kolayca ulaşabilirsiniz.
Yapı Kredi Adios ile gezi rotamızın en renkli durağına #yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalarina hazırsan başlıyoruz! 🎒🤗
1. Kabak Vadisi’nde Gözlerden Uzakta Deniz Keyfi Yapmak
Faralya Köyü çevresinde sizleri birçok saklı cennet bekliyor. Kızılçam ormanları ile çevrili Kabak Vadisi ve onun göz alıcı koyu, görenleri kendilerine hayran bırakan bu saklı cennetlerin en çok ilgi uyandıranı olma özelliği taşıyor. Vadinin etrafı yüzlerce metre yüksekliğindeki yamaçlarla çevrili olduğundan araba ile ulaşım sağlanamıyor. Bu durum hem Kabak’ın bakir yapısını korumasına yardımcı oluyor hem de doğa tutkunu gezginlere keyifli anlar yaşatacak bir ortamda vakit geçirme imkânı sağlıyor.
Kabak’ta deniz keyfi yapmak dışında dilerseniz kamp atabilir, uzun yürüyüşlere çıkabilir ve arşivinize ekleyebileceğiniz birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Sabah saatlerinde vadide olursanız, enfes bir köy kahvaltısıyla güne başlama fırsatını yakalayabilirsiniz.
2. Kelebekler Vadisi’nde Kamp Atmak
Hazır kamp atmaktan bahsetmişken, sizlere Kelebekler Vadisi’ni de hatırlatmak istiyoruz. Ulaşımın sadece denizden sağlanabildiği vadinin asıl adı Güdürümsu. Ancak aralarında Kaplan Kelebeği’nin de olduğu 80’in üzerinde türe ev sahipliği yapması nedeniyle bu eşsiz coğrafya, genelde popüler adıyla anılıyor. Vadinin bu özelliği, doğal yaşamı gözlemlemekten hoşlanan bireylere eşine az rastlanır fırsatlarla karşılaşma olanağı sağlıyor.
Kelebekler Vadisi bünyesindeki kamp alanında konaklarken siz de fotoğraf makinenizi yanınıza alıp çevredeki güzellikleri keşfetmeye odaklanabilirsiniz. Tırmanış yapmayı seviyorsanız, vadi içerisindeki iki farklı rotayı takip edebilirsiniz. Bu rotalardan biri şelalede, diğeri ise Faralya Köyü’nde sonlanıyor.
3. Likya Yolu’nda Uzun Yürüyüşlere Çıkmak
Faralya ve Ölüdeniz’de tatil yapmak için 10 harika nedenden bir başkası ise Antik Likya Yolu’nda uzun yürüyüşlere çıkmak. Üstelik bu aktiviteyi gerçekleştirmek için nerede konakladığınız bir önem taşımıyor. Yani isterseniz Ölüdeniz’den ya da Faralya’dan yola koyularak hem tarihi kalıntıları görme hem de Fethiye sınırları içerisindeki doğal güzelliklere kendi gözlerinizle şahit olma ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.
Fethiye’nin Hisarönü (Ovacık) Mevkii’nden başlayan antik yol, Antalya’ya kadar uzanıyor. Her yıl gönüllülerden oluşan bir grubun bakımını yaptığı, yön ve uyarı işaretlerini yenilediği rota üzerinde kimi zaman sahil şeridini takip eden gezginler, bazen sarp kayalıkları aşmak gibi küçük maceralarla karşılaşıyor. Ancak yol üzerindeki tarihi kentler, enfes manzaralar ve daha birçok sürpriz bu tarz zorlukları aşma konusunda gezginleri fazlasıyla cesaretlendiriyor.
4. Babadağ’da Yamaç Paraşütü Yapmak
Faralya ya da Ölüdeniz’de tatil yaparken heyecan dozu yüksek aktivitelere katılmak istiyorsanız, illa zorlu tırmanışları ve rotaları aşmak zorunda değilsiniz. Dilerseniz deneyimli bir pilot eşliğinde Babadağ’dan Belcekız Plajı’na doğru keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yalnız bu etkinlik yılın sadece belirli bir döneminde gerçekleştirilebiliyor. O yüzden planlarınız aksamasın istiyorsanız, tatilinizi nisan ve ekim ayları arasındaki zaman dilimine denk getirebilirsiniz.
Babadağ’ın üç farklı noktasında kalkış alanları bulunuyor. Pist seçimi, rüzgârın durumuna göre belirleniyor. Yolculuk ise yine hava şartlarına bağlı olarak 25 ila 45 dakika arasında tamamlanıyor. Bu süre içerisinde pilot çevre hakkında konuğuna bilgiler veriyor. İsterseniz siz bu esnada manzaranın tadını çıkarmaya veya fotoğraf çekmeye odaklanabilirsiniz.
5. Tekne Turları Aracılığıyla Koyları Keşfetmek
Hatırlarsanız, Kabak Vadisi hakkında bilgi verirken bölgede birçok saklı cennetin varlığından söz etmiştik. Eğer tatil süreniz içerisinde bu mekânları da ziyaret etmek ve gezinti esnasında doyasıya yüzmek isterseniz, tekne turlarına katılabilirsiniz. Üstelik günübirlik düzenlenen turların büyük bölümü, Ölüdeniz’den başlıyor. Tur operatörleri, misafirlerinin tekneye rahatça ulaşabilmeleri adına ücretsiz servis hizmeti veriyor.
Gezginlerin yoğun ilgi gösterdikleri tekne turları, genelde saat 10.30 civarında başlıyor. 18.00’a süren yolculuk boyunca Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Akvaryum Koyu, Saint Nicholas Adası, Soğuk Su Koyu ve Deve Plajı’nda zaman geçiriliyor. Hatta kimi gezintiler; Kabak Koyu, Çalış, Gemile, Göcek ve Karacaören’i de kapsıyor.
6. Su Sporları ile Keyifli Vakit Geçirmek
Kıyı kesimi birbirinden güzel koylarla süslenmiş Ölüdeniz ve Faralya’da yüzmek ya da güneşlenmek, uzun süredir standart aktiviteler olarak tanımlanıyor. Ezber bozmak isteyen gezginler ise keyifli vakit geçirmenin yolunun su sporları ile ilgilenmekten geçtiğini biliyor. Çevredeki su sporları olanakları, her yaş grubundan bireye hitap ediyor. Çocuklar güvenlik standartları yüksek oyuncakları denerken yetişkinler dalış, kano, sörf ve su kayağı yapabiliyor.
Akdeniz’in engin maviliklerinde saklı güzellikleri keşfetmek için dalış yapmaya niyetlenirseniz, Ölüdeniz açıklarını, özellikle de 12 Adalar çevresini tercih edebilirsiniz. Alternatif olarak rotanızı Kelebekler Vadisi’ne çevirebilirsiniz. Tabii koy sayısı fazla olunca, kendi beklentilerinizi ve ustalığınızı göz önünde bulundurup daha farklı programlar da oluşturabilirsiniz.
7. Saklıkent’i Ziyaret Etmek
Faralya ve Ölüdeniz’de tatil için 10 harika nedeni sıraladığımız listemizde, şimdiye kadar hep bu iki bölge sınırları içerisinde yapılabilecek aktivitelere odaklandık. Ancak bu iki popüler yerleşimin hemen yakınında Saklıkent gibi enfes bir yeryüzü oluşumu sizlerin ziyaretini bekliyor. Bir ucu Kaş’a kadar uzanan kanyon, konuklarına yazın en sıcak günlerinde serinleme imkânı veriyor. Hatta yerel halk, kanyonun girişinde yer alan kayalıklardan kaynayan kükürtlü suyun şifalı olduğuna inanıyor.
Aynı zamanda önemli bir rafting parkuruna ev sahipliği yapan Saklıkent’e bir taş atımı mesafede ise bir başka güzellik, yani Gizlikent Şelalesi bulunuyor. Kanyona gelmeden yaklaşık 500 metre önceki sapaktan 1 kilometre kadar içerideki şelaleye giden yol üzerinde ilerlerken harika manzaralarla karşılaşabilirsiniz.
8. Antik Kentleri Gezmek
Fethiye, bir zamanlar Likya Uygarlığı’nın parçaları konumunda olan önemli antik yerleşimlere ev sahipliği yapıyor. İlçe ve sınırları içerisindeki tatil beldeleri, bu nedenle sadece eğlence tutkunlarını değil kültürel turlardan hoşlanan gezginleri de kendisine çekmeyi başarıyor. Her iki tatil beldesine de yakın mesafedeki tarihi yerleşimlerin bir kısmına, toplu taşıma araçlarıyla rahatça ulaşabilirsiniz. Daha farklı bir deneyim içinse safari veya atv turlarına katılabilirsiniz.
Fethiye’deki antik kentler söz konu olduğunda, birçok kişinin aklına göz alıcı güzellikteki plajı ile ünlü Patara geliyor. Ancak Telmessos, Letoon, Tios antik kentlerini de atlamamak gerekiyor. Dilerseniz bölgenin geçmişi hakkında bilgi dağarcığınızı genişletmenize yardımcı olacak bu listeye Dalyan Kaya Mezarları’nı, Gemiler Adası’nı ve onlar kadar eski olmasa da Kayaköy’ü ekleyebilirsiniz.
9. Faralya Yoga Otellerinde Konaklamak
Yoğun geçen bir yılın ardından kentin hareketliliğinden kaçıp daha dingin bir atmosferde tatil yapmak isterseniz, Faralya otelleri arasından seçim yapabilirsiniz. Hatta daha ileri gidip standart tipteki küçük oteller yerine bünyesinde yoga stüdyosu bulunan konaklama tesislerinden birini tercih edebilirsiniz. Böylece sadece aradığınız huzurlu ortamı bulmakla kalmayıp tatil sonrası dönemde uygulayabileceğiniz yeni yoga teknikleri öğrenebilirsiniz.
Faralya yoga otelleri, genelde aileler tarafından işletiliyor. Butik tarzda olmaları, gezginlere ev ortamını aratmayan konforu sağlıyor. Beldedeki tesislerde, misafirlere ağırlıklı olarak organik ürünler sunuluyor. Bölgede konaklarken biraz hareket aradığınızda şimdiye kadar listemizde sizlere önerdiğimiz aktiviteleri rahatça deneyebilirsiniz.
10. Ölüdeniz Yetişkin Otellerinde Huzur Dolu Günler Geçirmek
Ölüdeniz yetişkin otelleri de tatil süresi boyunca hareketli aktiviteleri ikinci plana atan ve sakin bir ortamda konaklamayı tercih eden gezginler için ideal seçenekler sayılıyor. Konaklama politikaları gereği belirli bir yaş grubunun üzerindeki gezginleri ağırladıklarından, bu tarz otellerde oda sayısı fazla olmuyor. Bu da tıpkı Faralya otelleri gibi gezginlere konfor seviyesinin yüksek olduğu, samimi bir atmosferde tatil yapma ayrıcalığı sunuyor.
Ölüdeniz yetişkin otelleri; isteyen misafirlerine su sporları, yamaç paraşütü, tekne turları gibi aktivitelere katılma konusunda yardımcı oluyor. Hatta büyük kısmı, Paspatur Çarşısı gibi kent merkezindeki gözde alışveriş ve eğlence bölgelerine ulaşım hizmeti sağlıyor.
Konaklama: https://www.kucukoteller.com.tr/faralya-kabak-otelleri
faralya, kabak vadisi, kelebekler vadisi, ölüdeniz