Isparta ve Çevresi Gezilecek Yerler

Foto: Isparta Pınargözü

Akdeniz Bölgesi'nin en özel bölümlerinden olan Göller Yöresi'nde gül şehri Isparta var. Daha şehrin adını duyduğunuz anda bile aklınıza mis kokulu, pembe tonlu nefis güller geliyor. Aynı zamanda el işçiliği ve bilhassa el dokuması halıcılığı ile de ünlü olan şehir; tarihi ve doğal güzellikler yönünden oldukça zengin. Yerli ve yabancı turistler tarafından Isparta'ya gereken önemin verildiğini ne yazık ki henüz söyleyemiyoruz. Bu durumun iyi tarafları ise; fiyatların turistik bölgelere göre çok daha ucuz olması ve neredeyse istediğiniz her an farklı ulaşım araçlarıyla bölgeye ulaşmanın mümkün olması olarak sayılabilir. Siz de Isparta'yı tüm detaylarıyla ve güzellikleriyle ilk keşfeden ve elinde gülün binbir çeşit haliyle eve dönen şanslı kişiler arasında yerinizi almak isterseniz; Isparta ve çevresi gezilecek yerler karşınızda.



Isparta Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler
Isparta şehir merkezi; fırın kebabı, irmik helvası ve kabune pilavı gibi lezzetleri yemeden dönmemeniz gereken bir yer. Aynı zamanda gül yağı, gül lokumu, gül suyu gibi ürünleri de alışveriş listenize eklemeniz gerekiyor. Yeme içmeden ve alışverişten yana yoğun programınızı aşağıdaki noktalar ile de taçlandırabilirsiniz:



Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi: 2013 yılından bu yana Isparta halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de hizmetine sunulan müze; yerel yaşamın hoş bir sergisi niteliğinde. Ünlü Isparta halılarının, kilimlerin ve diğer etnografik ürünlerin sayısı burada 3500 adedi buluyor. Gökçay Mesireliği girişinde yer alan müzeyi yılda 50 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.



Mimar Sinan (Firdevs Paşa) Camii: Isparta'nın en eski mimari yapılarından biri olan Mimar Sinan Camii, hem inanç turizminin hem de tarih turizminin önemli bir parçası. Burayı Mimar Sinan stilinde 1561 yılında yaptıran kişi Isparta Valisi Fridevs Paşa olduğundan; mekan bu isimle de anılıyor.

Isparta Üzüm Pazarı:
Osmanlı Dönemi'ne ait bir çarşı olan Üzüm Pazarı; yine Firdevs Paşa tarafından yaptırılan ve Mimar Sinan Camii civarında yer alan bir turist noktası. Türk kahvesi üreten atölyelerden klasik Isparta halısı satıcılarına kadar burada Isparta'nın en eski esnafları var. Isparta Belediyesi de şehrin kalbinde yer alan bu turist noktasını daha da canlandırmak adına projeler yürütüyor.

Aya Payana (Aya Baniya) Kilisesi: Isparta merkez keşfetmesi yalnızca birkaç saat süren kolay bir rota. Buradaki kısa gezintisini uzatmak ve daha değerli hale getirmek isteyenler için; bugüne kadar ayakta kalan yapılardan biri olan Aya Payana Kilisesi ideal. Üç nefli kilisenin 1750 yılından günümüze yadigar olduğu tahmin ediliyor.

Isparta Müzesi:
Bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle ziyaret takvimini kontrol etmeniz gereken bir adres var sırada. Yakın tarihte tekrar Isparta turizmine katılması beklenen müze, girişlerin ücretsiz olduğu ve hem arkeolojik hem de etnografik eserlerin sergilendiği bir kültür mirası. Burada Isparta çevresindeki antik kentlerden bulunan kalıntıların yanı sıra; tam bir Isparta evi düzenlemesini de bulabilirsiniz.



Isparta Çevresinde Gezilecek Yerler
Isparta çevresindeki turizm çeşitleri; kış turizmi ve doğa turizmi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yöredeki göller hem yerel halkın nefes aldığı; hem de şehre yeni gelenlerin ilk anda uğradığı yerler olarak işaret edilebilir:

Davraz Kayak Merkezi: Isparta'ya yolunuz Ocak ya da Şubat aylarında düşüyorsa; istikametiniz de büyük ihtimalle doğruca Davraz Kayak Merkezi yönüne oluyor. Kar kalitesi bakımından Uludağ gibi popüler adresleri aratmayan bu yerin elbette biraz daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Yine de Davraz'a gittiğinizde kayak takımı kiralamadan konaklamaya kadar tüm ihtiyaçlarınızı giderebiliyorsunuz.



Kuyucak Köyü (Lavanta Kokulu Köy): Instagram gibi sosyal medya kanallarına gösterilen ilginin giderek daha fazla artması, tam bir görsel estetik şöleni olan Kuyucak Köyü'nü de popüler hale getirmiş bulunuyor. Köyün özellikle Temmuz ayında ziyaretçisi çok. Lavanta tarlalarının sadece görselliği değil, kokusu da dillere destan.



Yazılı Kanyon: Isparta'da ziyaret edebileceğiniz bir diğer keyifli turist noktası; makul bir ücret karşılığında giriş yapıp çay bahçesinde vakit geçirebileceğiniz Yazılı Kanyon. Burada ayrıca piknik masaları da var. Kaynağındaki soğuk suda yerli halkın yüzdüğü, köprülerinde nefis manzaraların yakalanabildiği yer yine yaz aylarında en güzel halini alıyor. Burada Toroslar'ın da etkisiyle her daim temiz hava var.

Eğirdir Gölü: Türkiye'nin doğal zenginliklerinden biri olan Eğirdir; aynı zamanda ülkenin en büyük iki numaralı tatlı su gölü. Burası tekne turlarına sahne olan ve neredeyse denizi andıran bir yer. Plajında yerli halk özellikle de yaz aylarında bol bol vakit geçiriyor. Göl kenarında hem balık yiyebileceğiniz mekanlar; hem de manzara eşliğinde serpme kahvaltı yapabileceğiniz yerler var.



Akpınar Köyü: Eğirdir şehir merkezinde 7 kilometre uzaklaştığınızda şirin bir köy olan Akpınar Köyü'ne ve buranın seyir terasına ulaşabiliyorsunuz. Sıcak bir çay ve köy yapımı gözleme ise Akpınar'ın size sunduğu lezzetler. Günün her saatinde buradaki seyir terası ziyaretçilerine birbirinden güzel manzaralar sunmaya devam ediyor.

Kovada Gölü Milli Parkı: Oldukça sığ bir göl olan Kovada, Eğirdir'in 29 kilometre mesafesinde. Burası Isparta'nın en güzel yerlerinden biri olarak; hem bisiklet parkuruna hem de yürüyüş parkuruna sahip. Muhteşem göl fotoğrafları çekebilmeniz için milli parkın en yüksek noktasında bir gözetleme kulesi var.



Isparta Can Ada: Isparta merkezden 38 kilometrelik bir kara yolculuğu yaparak Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan Can Ada'ya ulaşabilirsiniz. Buranın güzelliği çadır ve karavan turizmine açık bir piknik alanı olmasında saklı. Eğirdir Belediyesi tarafından işletilen mekan, güzel lokasyonunun hakkını fazlasıyla veriyor. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra Isparta halkının da en sık uğradığı dinlenme alanlarından biri burası.

Isparta Gölcük Gölü Tabiat Parkı: Isparta il merkezinden yalnızca 8 kilometre uzaklaşarak soluğu bir krater gölü olan Gölcük'te alabilirsiniz. Burası Göller Yöresi diye boşuna anılmıyor. Gölün çevresindeki toprağın mineral bakımından zenginliği; onlarca farklı çeşit ağaç olarak vücut bulmuş durumda. Daire biçimiyle de gözlere şenlik sunan göl; hem dinlenme hem de spor amaçlı olarak günübirlik gezilere konu oluyor.



Pisidia Antiokheia Antik Kenti: Roma döneminin en parlak dönemlerinden birini topraklarında ağırlamış olan Pisidia Antiokheia Antik Kenti, antik çağlara ilgi duyanlar için parmakla gösterilen bir yer. Antik kente giden yoldaki Aziz Paul Yolu olarak adlandırılan bölümde mutlaka görülmeli. Hristiyanlığın da yayıldığı yerlerden biri olan bu yerleşim aynı zamanda bir hac merkezi; Aziz Paul Yolu da bir hac yolu olarak kabul ediliyor.

Dedegöl Dağı ve Melikler Yaylası: Hem Dedegöl Dağı, hem de dağın eteklerinde yer alan Melikler Yaylası Isparta'ya gelmişken görülmesi gereken doğal güzellikler arasında sayılabilir. Bu yerler konum olarak Yenişarbademli ilçesi sınırları içinde. Dedegöl'de her yıl Mayıs ayında ayrıca Dedegöl Dağcılık şenliği de gerçekleştiriliyor. Yürüyüş parkurlarına Yaka Kanyonu, Pınargözü mağarası, Beyçam Anıt Ağacı ve Cukka Pınarı Çeşmesi gibi turist noktaları dahil. Mayıs ayı; yörenin meşhur güllerinin de hasat zamanı olduğundan ziyaretinizi bu döneme denk getirmeyi düşünebilirsiniz.

Foto:Gökçay Mesireliği

Isparta ve Çevresinde Konaklama Önerileri için https://kucukoteller.com.tr/isparta-otelleri linkine göz atın, sizlere 4 farklı noktadan güzel önerilerimiz var.