Akyaka'da Gezilip Görülecek ve Yapılacak Şeyler

Ege Bölgesi'nin en güzel kaçış noktalarından biri olan Akyaka; yılın dört mevsiminde misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Muğla ilinin Ula ilçesinde, Gökova Körfezi'nin hemen kıyısında yer alan bu tatil beldesi; hem sunduğu huzurlu atmosfer hem de uygun fiyata sunduğu yeme içme ve konaklama seçenekleri ile geçerli bir tatil adresi. Yolu esasında Marmaris'e ve Fethiye'ye düşen gezginler bile yol üzerinde Akyaka'ya uğramaktan ve burada hiç değilse bir gözleme molası vermekten pek geri kalmıyor. Şahane manzaraların mütevazı adresi Akyaka, tüm detaylarıyla şimdi karşınızda.
Akyaka'da Gezilecek Yerler
Akyaka'yı güzelleştiren yerlerin başında Azmak Nehri var. Buradan Kadın Azmağı ya da Azmak Deresi olarak da bahsedilebiliyor. Güzel restoranların hepsi de nehir kenarında konumlandığından buraya mutlaka yolunuz düşüyor. Elbette dilerseniz portatif sandalyeniz ve termosunuzla nehir kenarına bir güzel yerleşip seyir keyfini daha ekonomik hale de getirebilirsiniz.
Akyaka Halk Plajı: Hemen arkasına kafeleri ve barları alan şahane bir atmosfer sunuyor. Burada doğası tamamen korunan bir kumsal emrinize amade ancak Temmuz ve Ağustos gibi yüksek sezonun yaşandığı aylarda kalabalık kaçınılmaz.
Çınar Plajı: Şehir merkezine 3 kilometre mesafede bir başka alternatif olabilir. Tertemiz suyu olan bu plaj, halk plajına göre daha derin. Gün boyunca burada şezlong, şemsiye gibi hizmetlerden makul fiyatlar karşılığında faydalanabilirsiniz.
Sedir Adası: Küfre Koyu, Değirmenbükü ve Akbük Koyu ise Akyaka çevresinde keşfedebileceğiniz diğer sakin koylar olarak sıralanabilir.
Yolculuğunuz sırasında mutlaka geçeceğiniz Sakar Geçidi ve Gökova Körfezi Seyir Terası; buradaki manzara noktaları olarak mutlaka not alınmalı. Akyaka rakım farkları nedeniyle seyir anlamında fotoğraf meraklılarına nefis lezzetler sunuyor.
Akyaka'da Yapılacak Aktiviteler
Akyaka bir sahil beldesi olunca, akla gelen ilk aktivite de yüzmek ve güneşlenmek oluyor. Oysa yine de, Akyaka'ya kadar gelmişken doğanın tadını çıkarmanın daha onlarca farklı yolu sayılabilir. Öncelikle her yerin yürüme mesafesinde olması hem spor yapmayı hem de beldeyi keşfetmeyi birlikte mümkün kılıyor. Dilerseniz hafif tempoda koşabileceğiniz yerler de yok değil. Deniz, nehir ve orman manzaraları eşliğinde bisiklete binmek ise bir başka keyifli aktivite.
Akyaka'daki oteller daha çok dinlenmenizi hedefliyor diyebiliriz. Eğlenceli olsa da mutlaka yorgunluk veren gece hayatı yerine burada hamaklar, dev salıncaklar, şömineler ya da jakuzili odalar var. Dolayısıyla da çantaya birkaç kitap atmadan Akyaka'ya gelmek kabul edilemez. Aslında Akyaka'nın öyle bir coğrafyası var ki değil kitap okumak; buradaki aktiviteniz doğadan aldığınız ilham karşısında kitap yazmak bile olabilir! Otel Önerileri: https://kucukoteller.com.tr/akyaka-otelleri linkinde yer alıyor.
Akyaka geziniz boyunca eliniz bol bol fotoğraf çekmeye gideceği için telefonunuzun bataryası dolu olmalı. Tripod ve profesyonel fotoğraf makinesi gibi teçhizatlar kullanıyorsanız, yanınıza alın.
Azmak Nehri ile haşır neşir olmak isteyenler için iki seçenek; kite surf ve tekne turu olarak sayılabilir. Minik teknelerle yapılan turlar aile boyu keyif sunarken; kite surf zor bir spor. Yine de rüzgar alan bu yerde şansınızı denemek fena hissettirmeyebilir.
Akyaka'da kamp yapmak; burayı gördüğünüz ilk saniyede aklınızdan geçiyor. Her taraf doğal güzelliğe sahip, ziyaretçilerin çoğu gençlerden oluşuyor ve hepsi zaten kamp yapıyor, dolayısıyla da neden olmasın?
Akyaka'dan Muğla'nın diğer ilçelerine geçmek bir diğer aktivite olarak sayılabilir. Muğla'nın merkezi ya da Köyceğiz, size 20 dakika mesafedeki en yakın yerler. Eğer Marmaris'e ya da Fethiye'ye geçmek isterseniz 1-2 saat daha fazla yol alacaksınız; ancak sonuçta keşfettiğiniz yerlerin sayısı da artacak.
Akyaka'da Yeme İçme
Akyaka'daki yeme içme seçeneklerini ikiye ayırabiliriz. Biri yerli halk tarafından işletilen mekanlardaki nefis gözlemeler ve zeytinyağlı ev yemekleri; diğeri ise elbette Ege'nin olmazsa olmazı deniz ürünleri. Kalamar, karides, ahtapot gibi deniz ürünleri burada son derece lezzetli bir şekilde pişiriliyor. Balığın eşlikçileri olan deniz börülcesi, atom ya da haydari gibi mezeler de aynı şekilde güzel. Azmak Nehri kıyısındaki restoranlardan Halil'in Yeri; güzel bir ziyaret için adres gösterilebilir. Mekanda ayrıca serpme kahvaltı yaparak güne başlama şansınız da var. Hemen yanındaki Orfoz Restaurant yine aynı standartlarda hizmet sunuyor.
Akyaka'ya giden yol üzerindeki Ayşe Ana'nın Yeri ya da Yörük Ali Gözleme gibi mekanlar mevcut. Buralarda da yine kahvaltı sunuluyor. Eğer bir hafta sonu tatili için Akyaka'daysanız; geç bir kahvaltı ve erken sayılabilecek bir akşam yemeği ile iki öğünde keyifle günü kapatabilirsiniz. Fiyatlar asla Bodrum ve Çeşme gibi tatil beldeleri kadar yüksek değil.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Akyaka'ya çok yakın ve burada öğrencilerin kamp aktiviteleri oldukça yaygın. Dolayısıyla da marketler büyük rağbet görüyor. Bazı öğünlerinizi atıştırmalıklarla geçirebilir, çayınızı kahvenizi nehir kenarında yudumlamak üzere hazır edebilirsiniz. Buraya İzmir'den ya da Muğla'dan günübirlik seyahat ederek ekmek arası lezzetleri ve piknik sepetini hazır edenler de var. 
Akyaka'da Konaklama
Akyaka'daki konaklama seçeneklerinin büyük çoğunluğunu küçük oteller oluşturuyor. Burada beş yıldızlı her şey dahil bir konsept yok. Otellerin çoğu oda ve kahvaltı olarak hizmet veriyor. İskelem Otel ve Baga Otel gibi suyun sesini ayaklarınızın altında hissedeceğiniz alternatiflerin yanı sıra; Kerme Ottoman Konak ya da hemen yanındaki Elif Hanım Hotel Spa gibi nehir kenarı otelleri de dikkat çekici.
Balayı gibi özel bir sebepten konaklama seçeneği arayışındaysanız burası doğru yer. Otellerin birçoğu misafirlerini en iyi şekilde ağırlamayı başarıyor. Shimal Panaroma yine sunduğu sauna, hamam ve masaj gibi alternatifler neticesinde tercihiniz olmaya aday. Önerilerimiz bu linkte https://kucukoteller.com.tr/akyaka-otelleri
Akyaka'da Alışveriş
Akyaka merkezi, kendi halinde küçük işletmelerle dolup taşıyor. Buralardan size Akyaka'yı hatırlatacak magnetler ya da küçük ev eşyaları alabilir, sevdiklerinize de götürebilirsiniz. Köylülerin yerel tezgahlarına, özellikle de ana yol üzerinde denk gelirseniz, alabileceğiniz çok sayıda sebze, meyve, reçel ve türevleri olabilir. Halkın yetiştirdiği bamya, börülce gibi ürünler tezgahlarda mevsime göre satışa çıkıyor.
Akyaka'da Eğlence ve Gece Hayatı
Akyaka Plajı gece saatlerine doğru gece hayatının yaşandığı yer haline geliyor. Akyaka'da gece hayatından kasıt her ne kadar balık ve deniz ürünlerinden oluşan uzun sofralar olsa da; canlı müzik dinlemek ya da dans etmek isteyenler de buradan eli boş dönmeyecektir. No 22 Riders gibi özel mekanlar, özellikle de kite surf yapanlar için. Karanfil Sokak'ta Poison Pub ve Deli Memet; İncir Sokak'ta ise Kum Kafe Bar&Bistro seçiminiz olabilir.
Akyaka'ya Ulaşım
Akyaka yılın her döneminde otobüs firmalarının seferlerine devam ettiği bir yer. Muğla şehir merkezi ile Akyaka arasında yalnızca 20 dakika mesafe olması da elinizi güçlendiriyor. Kalkış yaptığınız yere göre, dilerseniz önce Muğla'ya gidip sonra şehir içinden Akyaka'ya geçmeyi seçebilirsiniz. Özel araç kullananlar için İzmir ile Akyaka arası 240 kilometre ve 2,5 saat sürüyor. İstanbul'dan Akyaka ise 850 kilometre ve yolculuk süresi 8 saatin üzerinde.
Akyaka ulaşımı için Dalaman Havalimanı kullanılacak ise, yolculuk 1 saat olarak düşünülebilir. Havalimanı ile belde merkezi arasında 70 kilometre mesafe var. Dalaman'a düzenlenen uçuşların sıklığı özellikle  yaz mevsiminde artış gösteriyor. Türk Hava Yolları dışında Pegasus'un da Dalaman uçuşları mevcut.