Artvin Gezi Rehberi: Artvin'de Gezilecek Görülecek Yerler

Doğu Karadeniz bölgesinin en doğusunda, Gürcistan sınırında, yemyeşil bir alan, ucu bucağı ta ufuklarda inanılmaz bir manzara, bulutları ayaklarınızın altında halı gibi kilim gibi ince ince işleyen yaylalar ve bu görülesi güzellik. Ve burayı diğer doğal yerlerden farklı kılan önemli hususlardan biri de henüz doğasının bozulmamış olması ve kültürlü halkı. Zaten buradaki insanlar, 'bırakın Artvin böyle kalsın' diyorlar ve bu tabiatın bozulmasını asla istemiyorlar.
Şehri ikiye bölen Çoruh Nehri'nin hırçın suları, Karadeniz ikliminin tüm özelliklerini olduğu gibi yansıtan yemyeşil ormanları, mavinin ve yeşilin her tonunun iç içe geçerek ahenk oluşturduğu doğal güzellikleri ve 6 bin yılı aşkın tarihi ile Artvin; son yılların en gözde rotalardan biri. 

Biz de sizler için buraya bir gezi düzenleyelim dedik! Yapi Kredi adios ile geziyos #adiosrotalari başlasın o zaman:)
Bin yıllardan günümüze uzanan tarihini hala eski canlılığı ile koruyan Artvin'de tarihin yanı sıra her şehirde olmayan pek çok doğal güzelliği de bir arada görmeniz mümkün. Yüksek ve yemyeşil dağları, krater gölleri, nehirleri, yemyeşil yaylaları ile son yılların gözdesi Artvin.
Artvin'e geldiğiniz anda doğanın iç içe geçmiş uyumu ve tertemiz havası sizi sarıveriyor. Daha o anda büyükşehirlerin yoğun ve yorgun zamanlarını unutuveriyorsunuz. Sahip olduğu tüm turistik potansiyeli ile Artvin, son yıllarda giderek yükselen bir grafik çiziyor. Yılın hemen her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Artvin'de konaklama tesislerinin sayısı da giderek artıyor.
Artvin otellerinin hemen hepsi doğanın kucağında, yemyeşil ağaçların ortasında konumlanmış. İsterseniz şehir merkezinde ve çevre ilçelerde de tesisler bulabilirsiniz. Genellikle oda kahvaltı hizmet veren Artvin otelleri, ahşap ve doğayla uyumlu mimarisi ile göze çarpıyor. Doğanın kucağında yer alan tesislerde günümüz modern imkânlarını da bulmak mümkün.
Doğanın içinde, yeşilin her tonunu gözler önüne seren Artvin otelleri ve Artvin otellerinin fiyat seçenekleri de oldukça uygun. Herkesin bütçesine göre otel bulunabiliyor. Üstelik otel fiyatları sezona göre farklılık göstermiyor. Yılın her dönemi aynı.
Eğer siz de bu yıl planlarınız arasına Artvin gezisini eklemek isterseniz sitemizi inceleyerek Artvin otelleri linkinden bilgi alabilirsiniz. İsterseniz rezervasyonunuzu da yaptırabilirsiniz. 
Image 1 of 1

Bin yıllardan günümüze uzanan tarihini hala eski canlılığı ile koruyan Artvin'de tarihin yanı sıra her şehirde olmayan pek çok doğal güzelliği de bir arada görmeniz mümkün. Yüksek ve yemyeşil dağları, krater gölleri, nehirleri, yemyeşil yaylaları ile Artvin'e geldiğiniz anda doğanın iç içe geçmiş uyumu ve tertemiz havası sizi sarıveriyor. Daha o anda büyükşehirlerin yoğun ve yorgun zamanlarını unutuveriyorsunuz.
Artvin'deki bungalov ve dağ evlerinin hemen hepsi doğanın kucağında, yemyeşil ağaçların ortasında konumlanmış. İsterseniz şehir merkezinde ve çevre ilçelerde de tesisler bulabilirsiniz ama şehir merkezinde kalmanızı tavsiye etmiyoruz.

Lafı uzatmayalım, sadede gelelim; Artvin'de Neler Yapılır? 
Artvin'e geldiğinizde öncelikle bir doğa yürüyüşü ve rafting planı yapmalısınız. Artvin'de asıl görmeniz gereken yer ise hırçın akan suları ile Çoruh Nehri. Nehir kenarında yürüyüş yapabileceğiniz gibi mutlaka ama mutlaka rafting turu yapmalısınız. Bu heyecan bir kenara bırakılamaz bizce. Yılın belli dönemlerinde yapılan yayla festivalleri ile de ünlenen Artvin'de Bilbilan, Sahara yaylaları, Kaçkar Dağları Turizm Merkezi, Arsiyan ve Mersivan yaylaları gibi yeşil cennetleri gezebilirsiniz.
Barhal Çayı, Hatila Deresi, Maçahel Deresi ve ülkemizin en yüksek çağlayanı olan Ciro Şelalesi ve Mencuna Şelalesi bizim diğer önerilerimiz.
Atlı doğa yürüyüşü, jeep safari gibi heyecanlı aktivitelere katılabilirsiniz. Eğer tırmanmayı seviyorsanız Kaçkar Dağları'na bir tur planlayabilirsiniz. Balık tutmak ve yürüyüş yapmak içinse kentin şelale ve derelerini tercih edebilirsiniz.
Alternatif olarak Karagöl'e gelmeden Veliköy'den yol ayrımı ile Balıklıgöl'ü de ziyaret edebilirsiniz. Pınarlı köyü içerisinde ama yayla diyebileceğimiz bir yükseklikte. Karagöl kadar büyük değil ama yolu, manzarası havası ve buz gibi suyu görülmeye değer. 
Şehirde koruma altında olan milli parklar ve tabiat parkları da mevcut. Şavşat'ta ki Sahara-Karagöl Milli Parkı, Hatila Vadisi Milli Parkı, Yıldızgölü, Maçahel-Gorgit Tabiat Parkı ve Koruma Alanı'nı gezebilir ve doğanın kucağında harika bir gün geçirebilirsiniz.
Artvin Borçka'yı ayrı bir yazıda anlattım. Borçka Gezi Rehberi için tıklayın!
Türkiye'nin sınırını aşıp Gürcistan'a kadar ulaşan Macahel bölgesi geliyor hemen akla. Buradaki Camili köyünü mutlaka görmeli ve İremit köyündeki Karadeniz ahşap stilindeki camiisini de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Macahel de bir de maral şelalesi var, görülesi ve hatta tecrübe edilesi bir yer. Buz gibi suya kendinizi bırakabilirseniz iyi olur bizce. Ve bir doğa harikası daha: Karagöl. Macahel'de Efeler köyünde baraka'ya uğrayın, köy cennetten bir köşe.
Pona Alabalık Tesisleri, Arsiyan Yaylası Boğa Gölü, Meşeli Köyü Sıla pansiyonda kalınabilir. 
Heba yaylası mutlaka görülmeli... Bazgiret köyü ve yaylası muhteşem... Pınarlı köyü Balık Gölünü de listenize alın. 
Ayrıca mutlaka Şavşat'ta yer alan Yavuzköy'ü görün, Laşet ve Seyir tepesini görmeye gayret edin, Seyir tepesinde gün batımını izleyin.
Bu kadar zengin doğal ve tarihi güzelliği barındıran, muhteşem Karadeniz şehri Artvin'de gezip görmeniz gereken pek çok yer var. Dolayısıyla kısa bir tatil size yetmeyebilir. Öncelikle işe Artvin'in kalelerinden başlamalısınız. Artvin'de yüzyıllar öncesinden gelen mimarileri ile Artvin (Livana) Kalesi, Şavşat Kalesi, Ardanuç (Gevhernik) Kalesi ve Ferhatlı Kalesini görmelisiniz. Ardanuç'ta yine cehennem deresi kanyonu var, mutlaka görmeli.
Gorgit yaylası, Adagül yaylası ya da Beyazsu yaylası tercihiniz olabilir.
Size bir önerimiz olsun hayatınızın manzarasını Kaçkar dağlarını, tüm Karadeniz'i tek bir yerden görmek isterseniz, Şavşat'ın Yukarı Koyunlu köyüne gidin! Şavşat'tan 25 dakika sürüyor, köye çıkınca da Gürcüce bir isim olan Sadavala'yı görmek istıyorum deyin ve görün. Ölmeden görülmesi gereken yerlerin başında gelir bize göre de.
Artvin'de Ne Yenilir'den Öte Nelerden Keyif Almalı! 
Rize'den Artvin'e gelirken yol üstünde Fındıklı'da Orme Tostçusuna uğrayın ve kaburga etinden çekilmiş kıyma ve 20 çeşit baharattan oluşan tostu yemeden yola devam etmeyin!
Laşet'te kahve için. Kocabey Kışlası'nda manzaraya karşı çay için. Yavuzköy seyir tepesi'nde peynir eritmesini tadın, Şartul'da çay ve tost keyfi yapın.
Hazır buraya kadar gelmişken farklı bir tat olan Gürcü yemekleri denenebilir. Karalahana sarması, mısır ekmeği olarak bilinen çadi, tereyağında alabalık, benekli balık ve macahel balı da ( kestane balı tavsiye edilir ) Borçka denince akla gelen lezzetlerden. Ayrıca Gürcü tavuğu ve şerbetli silor tatlısı ve lor çorbası da komşu mutfaktan tadılabilecekler arasında bulunuyor. Ardanuç ilçesinde Vedat Milor'un da gelip test ettiği Meşhur Dede Kebapçılıkta Cağ kebabı yemenizi de tavsiye ederim. Ufak bir not: döner 13'e doğru biter.
Şavşat da iki Kızkardeş öğretmenin çarşı içerisinde bulunan pidesini yemeden dönmeyin! Bir de Yusufeli o bölgede yeşilin elli tonunun olduğu yer. Çıkışında Artvin yolunda alabalık çiftliği tesisinde durun, mola verin.
Bizden bu kadar şimdilik:)

Konaklama için https://kucukoteller.com.tr/artvin-otelleri sayfamıza göz atın! 
Artvin'e Nasıl Gidilir?
Artvin'e bugün çoğu şehirden otobüsle ulaşmak mümkün. Hemen her gün düzenli otobüs seferleri düzenleniyor. Eğer uçakla gitmek isterseniz de Artvin merkeze en yakın hava alanı yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Kars'ta bulunuyor. Demiryolunu tercih edenler için de durum aynı. En yakın tren istasyonu Kars'ta ya da Erzurum'da. Eğer özel aracınızla gelmek isterseniz sizin için bazı yol bilgileri şöyle:
o İstanbul - Artvin arası yaklaşık 1300 kilometre olup yaklaşık 18 saat sürmektedir.
o Erzurum - Artvin arası yaklaşık 200 kilometre olup yaklaşık 4 saat sürmektedir.
o Bursa - Artvin arası yaklaşık 1300 kilometre olup yaklaşık 18 saat sürmektedir.
o Samsun - Artvin arası yaklaşık 565 kilometre olup yaklaşık 8 saat sürmektedir. o Ankara - Artvin arası yaklaşık 980 kilometre olup yaklaşık 13 saat 45 dakika sürmektedir.
o Eskişehir - Artvin arası yaklaşık 1225 kilometre olup yaklaşık 16 saat 40 dakika sürmektedir.
Artvin'den Ne Alınır?
Artvin'in el emekleri ile yapılan yöresel hediyelik eşyaları oldukça güzel. Bunları tarih ve turistik yerlerin yakınlarındaki çarşıda ya da kent merkezindeki dükkânlarda ve kapalı çarşıda bulabilirsiniz. El dokuması ya da makine örgüsü, yörenin kültürü yansıtan desenleri ile hem kendinize hem de sevdiklerinize kilim alabilirsiniz. Ağaç oyması ya da dal kabuğundan oyulan, el yapımı hediyelik eşyalar, süs eşyaları bulabilirsiniz. Bakır ve toprak çanak çömlekler alabilirsiniz. İsterseniz takılar, şallar ya da yöresel yemeniler, örtüler bulabilirsiniz. Ayrıca tatiliniz boyunca semt pazarından taze meyve sebze, balık, yöre kadınlarının yaptığı ev makarnası, salça gibi kışlık ürünleri temin edebilirsiniz.