Hafta sonu yakın rota önerisi Safranbolu
Eski evleri ve dar sokakları ile sizi hayallere ve tarihin gizli kalmış sayfalarına sürükleyen Safranbolu; samimi insanı, lezzetli yemekleri ve yüzlerce yıllık kültürü ile bu hafta sonu sizi bekliyor.
İki gün yeter mi pek emin değiliz, ama tadı damağınızda kalacak Safranbolu’nun, o kesin!
SONBAHAR ROTALARI: SAFRANBOLU #yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari başlasın o zaman..
Geçmişi yaşayıp, geçmişin kokusunu hissetmek, taş döşeli kaldırımlarda eski zaman aşkını yaşamak istiyorum diyosanız bence bunun için biçilmiş kaftan #safranbolu.. Hele birde eski konak oteller de konaklar, çarşı içindeki arasta kahvecisinde közde kahve içerseniz değmesinler keyfinize.
Safranbolu'dan önerilerinizi siz de yorumlara eklerseniz harika olur!
Safran'ın çok oluşundan dolayı ilk ismi Safrandolu iken, sonradan Safranbolu olmuş Unesco Dünya Listesi'nde bir kasaba..
Safranbolu, birçok tepenin arasında, Arnavut kaldırımlı bir kasaba, o yüzden özellikle bayan okuyucularıma sesleniyorum; topuklu ayakkabı ile gelmeyin sakın! Kiremit damlı ve tipik büyüleyici ahşap Osmanlı evleri, esnafıyla zanaatkarıyla tarihi çarşısı, yemyeşil doğa, daracık sokakları, birbirinden lezzetli lokumları ve yemekleri…
Yerli halkın eskiden evleri olan, son yılarda ise bir çoğu küçük otele dönüştürülen tarihi konaklarda kalmak, aynı geçmişteki hayatı yaşamak gibi...
Yörük Köyü, Mencilis Mağarası, Seyir Terası ve keyifli müzeleri ile merkezinde ve çevresinde gezilecek bolca noktası var. Hepsine değineceğim.
Safranbolu’da yaklaşık 1200 tanesi koruma altına alınmış çok sayıda tarihi eser var. Ahşap evlerin geçmişi neredeyse 200 yıldan daha fazla. Ahşap kokuları geliyor odanızın her yerinden ve her evin anlatacak farklı bir hikâyesi var size. Evlerin pencereleri renk renk begonvillerle kaplanmış. İçiniz açılıyor, sokaklarında yürürken. İnsanları çok samimi, eski mahalle kültürü hala yaşatılıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında sokaklar, neşeyle oynayan çocukların sesleriyle hayat buluyor.
Safranbolu, Karabük’ün en popüler ve gelişmiş ilçesi. Ankara’ya da yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta. Kalacağınız Safranbolu oteli ise tarihi Osmanlı konaklarının restore edilmesi ile hizmet vermeye başlamış, işletmecileri yerli halk olan butik oteller. Çoğunun güzel bir bahçesi var ve genellikle iki katlı, 8 - 10 odalı evler. Bölgenin dokusunu tam olarak yaşatıyorlar size.
Güzel ve farklı keşifler yapacağınız, tarihin gizemine uzanacağınız bir yolculukla dolu hafta sonu için Safranbolu; iyi bir seçenek.
Fotoğraf makineniz en yakın arkadaşınız olacak, yakalamak isteyeceğiniz pek çok süper kare var burada!
Safranbolu Otelleri için Editörümüzün önerilerine göz atın: www.kucukoteller.com.tr/safranbolu-otelleri.html
Safranbolu'da Ne Nerede Yenir?
Lokumundan, pilavına, kuyu kebabından tatlısına birçok leziz yemek var. Ayrıca yaprak sarma, hamur işleri ve ev baklavalarının tadına bakın. @kadiefendietlokantasi Muhteşem doğa manzarısı ile kuyu kebabı ve etli ekmeği yemeli. Saklı cennet taş değirmende kahvaltı etmeden dönülmemeli.
Su böreği mutlaka deneyin, birde safranlı ve lokum safran kolonyası almadan dönmeyin. Bağlar gazozu ve safranbolu simit ikilisi muhteşem, deneyin!
Safran Konak: Safranbolu'da radikal lezzetler sloganı ile yola çıkan restoran, kasabanın tek balık restoranı. Kremalı somonu ve levrek sarması balık severlerin kaçırmaması gereken lezzetlerden...
Hanım Sultan: Cinci Hamam'ın altında yer alan restoran, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz en güzel duraklardan biri.. Bakır bir kap içinde sunulan etli yaprak sarması ve mantıyı denemeden ayrılmayın.
Taş Ev Restoran & Şarap Evi: Loş ışıkları ve taş mimarisi ile dikkat çeken restoran, leziz yemekleri ve zengin şarap menüsü ile keyifli bir akşam yemeği vadediyor. Çeşitli sanat eserlerinin sunulduğu galerisine göz atmadan ayrılmayın.
Safranbolu'da Görmeden Dönme:
Bulak Mağarası ve Bulak Kanyonu, Kristal Cam Terasından Tokatlı Kanyonuna bakmadan, 70 km yakınında Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde ki Valla ve Horma kanyonu ile Ilıca Şelalesini mutlaka gezin görün. İncekaya su kemerini görmeden gitmeyin.
Çarşı'nın oradaki Cinci Han ziyaret edilebilir. Hıdırlık Tepesi'ne gidebilirsiniz. Kale duvarları ile çevrili, içinde türbe var. Girişi ücretli. Zirveden bakışta, kent sabah ışığını karşıdan alırken tablo gibi seyir zevki yaşatıyor. Bu noktadan Cinci Han, tarihi camiler, birbirinden farklı güzellikteki evler omuz omuza vererek eşi benzeri bulunmayan mimari dokuyu oluşturuyor.
Safranbolu tarihi eserleri ve evlerinin yanı sıra ilgi çekici doğal güzelliklere de sahip. İncekaya Su Kemeri ve Kanyonu, görkemli evlere sahip Yörük Köyü, Bulak ve Hızar Mağaraları, Hacılarobası ve Üçbölük Köyü civarındaki kaya mezarları, Düzce Kanyonu, Sarıçiçek Yaylası ve Uluyayla, Gürleyik Piknik Alanı kentin diğer görülmeye değer alanlarının başında geliyor.
Safranbolu'da Yapmadan Dönme:
Yöresel el işlerinin satıldığı Arasta çarşısında, Asma Altı'nda oturup bir közde kahve içmeden dönmeyin!
Golf arabalarıyla tarih turu: Safranbolu merkezinde yer alan tarihi mekanları meydandan kalkan golf arabalarıyla gezebilirsiniz. Rehberlik hizmeti de sağlanan bu turlarda bütün Safranbolu'yu kolayca gezebilirsiniz.
Süha Arın'ın "Safranbolu'da Zaman" belgeselini de izlemenizi öneririm
Yaşam ayrıntılarda saklıdır😊 iyi gezmeler…