Koronavirüs sonrası değişen seyahat alışkanlıklarımız
Koronavirüs hiç şüphesiz yaşantımızın her alanında büyük değişikliklere sebep oldu. Çalışma hayatı, günlük yaşantımız ve tabii ki seyahat alışkanlıklarımıza kadar pek çok alanda gerçekleşen bu değişimler ise kısa sürede yeni alışkanlıklarımız haline geldi. Özellikle artık seyahat için eskiye kıyasla kalabalıktan uzak, çok daha sakin yerleri tercih ediyoruz. Covid-19'un seyahate etkileri ise 2022 yılında da devam ediyor. Seyahat konusunda otorite olan Enuygun.com verilerine göre seyahat alanından nelerin değiştiğini anlatıyor. İşte Covid-19 sonrası değişen seyahat alışkanlıklarımız.
1 – Her şey dahil tesislerin yerini bungalovlar aldı
Her şey dahil oteller özellikle de aileler arasında oldukça popüler olan konaklama alternatiflerinden biriydi. Koronavirüs sonrası yüzlerce kişinin bir arada olduğu zengin açık büfelerin ve kalabalık grupların bulunduğu, her şey dahil otel konaklamalarının yerini daha sakin ve huzur dolu ortamlarıyla dikkat çeken bungalov oteller almaya başladı. Doğa içerisinde, deniz kenarında, kampinglerde ya da muhteşem manzaralı bir dağ yamacında bulunabilen bungalov oteller, çok daha izole bir seyahat imkanı sunması sebebiyle hem pandeminin başında hem de bugün hala tercih edilmeye devam ediyor. Bungalov tesislerde ziyaretçilere oda-kahvaltı ve yarım pansiyon gibi seçenekler sunuluyor.
2 – Artık doğa ile iç içe bir tatili tercih ediyoruz
Koronavirüs sonrası değişen alışkanlıklarımızdan biri de artık daha sık doğa ile baş başa olmayı tercih etmemiz oldu. Uzun tatiller ya da hafta sonu kaçamakları fark etmeden herkes ilk fırsatta doğa ile iç içe olacağı bir konaklama türüne yönelmeye başladı. Bunun bir sonucu olarak da kamp yerlerinin popülaritesi günden güne artış gösterir oldu. Bugün özellikle de çadır ve karavan kampları çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor. Tatilciler yaz, kış ya da bahar fark etmeden kendilerini ilk fırsatta doğanın kollarına bırakıyor.
3 – Pansiyonlar ve butik oteller oldukça seviliyor
Pandemi döneminde ilginin daha da artığı diğer alternatif konaklama seçenekleri arasında ise pansiyon ve butik oteller geliyor. Çok daha az odalı, küçük işletmelerden oluşan pansiyon ve butik otellerde ziyaretçilerin konforu ön planda tutuluyor. Konforun yanı sıra bu tesislerde sosyal mesafe korunabiliyor ve büyük otellere kıyasla daha izole bir seyahat anlayışı hakim. Pansiyonlar butik otellere göre daha uygun fiyatlı oda seçeneği sunuyor. Butik otel fiyatları ise tesislerin denize uzaklığı, sundukları hizmet kalitesi ve konumları gibi değişkenlere bağlı olarak şekilleniyor.
4 – Hijyen seyahatlerde ilk aranan şartlardan biri oldu
Elbette Covid-19 sonrası hayatımızın her alanında olduğu gibi seyahatlerimizde de ilk dikkat ettiğimiz şey hiç şüphesiz hijyen haline geldi. Pandemin başında koronavirüs önlemlerinin alındığı oteller tatilcilerin ilk tercihleri arasında yer aldı. Bugün Covid-19 önlemleri geçtiğimiz iki yıla oranla değişime uğramış olsa da bizler sosyal mesafemize ve hijyene koşullarına dikkat etmeye devam ediyoruz. Dolayısıyla bir otelden öncelikli beklentimiz de odaların, ortak alanların ve tesis genelinin temiz olması oluyor.
5 – Villa ve tatil evleri gruplar arasında yeni trend
Kalabalık ailelerin ya da arkadaş gruplarının pandemi sonrasında yeni favorisi villa, apart, çiftlik ya da dağ evi gibi tatil evleri oldu. Ev ortamını aratmayan konforu ile tatil evleri özel havuz, kendisine ait bir bahçe, barbekü alanı ve veranda gibi farklı özelliklere sahip olabiliyor. Bu sayede tatilciler tamamen kendi gruplarına ait olan villalarda diledikleri gibi bir konaklama gerçekleştirebiliyor. Ev ortamının getirmiş olduğu rahatlık ve kalabalıktan uzak olma hissi Covid-19 sonrasında tatilcilerin hayatlarında önemli konuma gelen yeni alışkanlıklarından biri olduğu için tatil evleri daha sık tercih edilmeye başlandı.
6 – Yurt içi seyahatler popülerliğini koruyor
Koronavirüs sonrasında ülkeler arası uygulanan seyahat yasakları ile birlikte tüm tatil planları mecburi olarak yurt içine yönelmişti. Yurt içinde ise özellikle de yakın tatil bölgeleri seyahate çıkacakların ilk tercihlerinden oldu. Günden güne kalkan seyahat yasaklarıyla birlikte yurt dışı gezileri düzenlenmeye başlasa da hala yurt içi tatiller popülerliğini koruma devam ediyor. Tatilciler daha kolay ulaşım sağlayabildikleri yurt içi tatil rotalarında hayalini kurdukları gibi bir seyahat gerçekleştirebiliyor.
7 – Artık hem çalışmak hem de seyahat etmek mümkün
Son olarak pandemi sonrasında adeta dönüşüme uğrayan çalışma hayatlarımız, seyahatlerimiz ile adeta bütünleşti. Artık çok sayıda şirketin tamamen uzaktan ya da hibrit çalışma modelini benimsemesi sebebiyle daha sık seyahate çıkmak mümkün hale geldi. Uzaktan çalıştıkları süre zarfında aynı zamanda tatil de yapabilen çalışanlar, çok daha fazla seyahat edebilir hatta daha uzun soluklu bir konaklama gerçekleştirebilir oldu.