Hafta Sonu Kaçış Rotası: Mardin Gezi ve Yeme İçme Önerileri
1 gün önce 2.7K görüntülenme

Hafta Sonu Kaçış Rotası: Mardin Gezi ve Yeme İçme Önerileri

‘’Gündüzü seyranlık , gecesi gerdanlık ' şehir… Şehri Mardin ...’’

Bazı şehirler var, içine girdiğiniz anda ruhunuzun yavaşladığını hissedersiniz. Mardin tam da böyle bir yer. Yol boyunca aklınızda bin bir düşünce varken, şehrin ilk taş sokağında yürümeye başladığınızda hepsi yavaş yavaş siliniyor. Sabahın erken saatlerinde Mezopotamya ovasına bakan bir terasta otururken, sadece manzarayı değil kendinizi de izliyormuş gibi oluyorsunuz. Burada zaman farklı akıyor. Bir sokakta susup sadece taş duvarları dinliyorsunuz, bir başka köşede tanımadığınız birinin anlattığı eski bir hikâyeye dalıp gidiyorsunuz. Her şey sade, samimi ve içten. Kalabalık değil ama yaşayan, gösterişli değil ama etkileyici. Bu yazıda Mardin’de geçirdiğim o iki günü, orada yürüdüğüm yolları, tattığım yemekleri, dinlediğim sesleri sizinle paylaşmak istiyorum. Hepsi içten bir not, küçük bir öneri, belki de sizin yolculuğunuzun başlangıcı olur.

Mardin

Mardin’e Neden mi Gelmeli?

Mardin’e gelmek için çok şey saymaya gerek yok aslında. İlk adımınızı attığınızda, o taş sokakların arasında kendinizi başka bir zamandaymış gibi hissediyorsunuz. İnsanlar orada sadece yaşıyor değil, yaşanıyor gibi bir hali var. Güneş doğarken Mezopotamya ovasına baktığınızda içiniz rahatlıyor, yediğiniz her lokmada biraz tarih ve biraz sevgi var. Buraya gelmek, sadece bir gezi değil, küçük bir yolculuk aslında. İçinizde bir şeyler değişiyor, biraz daha ağırlaşıyor, biraz daha dolup taşıyor. Tavsiyem, bu hissi daha iyi kavrayabilmek için önce Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk kitabını mutlaka okumalısınız.

  1. Kasımiye medresesi ve Deyrulzafaran Süryani Manastırı gezilmeli.
  2. Mardin Ulu Cami, Kırklar Kilisesi, Mardin Sanat sokağı, Zinciriye medresesi (en üst katına çıkın. Mahmut Orhan’ın klip yeri), Olgunlaşma enstitüsü, (Eski Mardin’de hepsi yürüyerek gezip görülecek yerler).
  3. Antik Mardin’de AVM de var ama soğukluğundan eser yok. Sinemaları, son vizyon filmleri. Kitap Günleri düzenleyen kitapçı Ekin Yayın Basım da başı çekiyor. 

  4. Midyat: Midyat da Mardin gibi müze görünümlü bir ilçe. Her yeri tarih ve kültür kokuyor. Dar sokakları, taş evleri, el sanatları, yemekleri ve samimi halkı ile sizi etkileyecek. Kentin görüntüsünü yükselen Süryani kiliseleri oluşturuyor. Oldukça ilgi çekici yapılar. En azından bir tanesinin içini de gezmelisiniz. Deyrulumur Manastırı ise ilçede mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer.
  5. Nusaybin’e giden yol sizi önce Dara Antik Kenti’ne götürür. Beyazsu köyü ise özellikle hafta sonları yerli halkın ve ziyaretçilerin akınına uğruyor, kalabalığı göze alırsanız uğramaya değer. Kızıltepe’de küçük bir Süryani köyü olan Xurs, yöresel kültürü hissetmek için güzel bir durak. Midyat’ın dar sokakları ise kendine has dokusuyla insanı içine çeker. Yaklaşık 30 km uzaklıktaki Kafro Köyü ise pizzasıyla meşhur, Süryani kültürünün sıcaklığını yansıtan nadir yerlerden. Mor Gabriel Kilisesi, Mor Yakup Kilisesi gibi kutsal mekanlar hem tarih hem inanç açısından çok değerli. Ayrıca Peygamber Efendimizin 13. kuşaktan torunu Zeynel Abidin’in makamı ve Mor Evgin Manastırı, güneydoğunun saklı hazineleri arasında. Gırnavas Höyüğü ise tarihi keşif sevenler için bir başka durak.
  6. Savur; sanki zamanın durduğu, masal kitabından çıkmış gibi bir kasaba. Eski evleri, taş sokaklarıyla küçük bir Mardin adeta. Kıllıt Köyü (Dereiçi) ise mutlaka görülmeli; kendine özgü havası ve sakinliğiyle ziyaretçiyi büyülüyor.

     

Deyrulzafaran Süryani Manastırı

Mardin’de Nerede-Ne Yiyelim?


  1. Öncelikle yemek konusunda Mardius Tarihi Konak’ı tek geçerim. Cercis Murat Konağı’nda da yöresel pek çok yemeği bulabilirsiniz. Erik yahnisi, çağla ve kuzu eti’nden yapılan yemekleri oldukça değişik ve lezzetli. Süryani muzikleri eşliğinde yemeklerini de tatmak nasip oldu, Cercis Murat Konağı’nda…

  2. Bagdadi en iyi restoranlardan diğeri, kaburga dolmasını tatmanızı tavsiye ederim. Mezeleri çok güzeldir. Yapısı itibariyle de çok otantik ve Mardin’i anlatır hali vardır. Erikli incik kebabı deneyebilirsiniz.
  3. Caddenin sonunda Yusuf Usta’da kebap yiyebilirsiniz, fiyatlar uygun ve yemekler lezzetli. Fıstıklı kebabı meşhur. Adliye civarında Kebapçı Mecnun vardır. Her ikisinde de Mardin kebabı denemelisiniz ama benim favorim kebapçı Yusuf. Antik Sur Restoranda da yemekler süper (Mardin tabağı isteyin) Semmüsek yiyin.
  4. Seyri Mardin’de bir kahve içmek süper fikir olur. Eski Mardin’de olup Mezopotamya’nın seyrine doyamayacaksınız.
  5. Kabadayı Beşir’in Yeri’nde sac kavurma ve muhteşem mezeleri denenmeli.
  6. Kebapçı Rido ( bir çeşit kebabı var ve muhteşem).
  7. Midyat’ta Kösem Restoran var, etleri muazzam, oraya da gidilmeli.
  8. Eski Mardin’de çarşıda, adını Yasemin lahmacun Sembusek Salonu diye hatırladığım fırında Sembusek bir harika, mutlaka ama mutlaka deneyin!
  9. Mardin’de Yörem Et Lokantası Fahri Usta ‘yı da tavsiye ederim, yöresel yemekler için.
  10. Seyr-i Mardin’de manzara eşliğinde bir yemek de iyi fikir.
  11. Süryani şarabı, Badem şekeri de denenmeli.
  12. Mardin merkez de Leyli restorana da gidebilirsiniz, içki de var.

Bagdadi Bagdadi

Mardin’de Başka Neler Yapmalı?

  • Mardin'in dar sokaklarında yürüyüş yapmalı
  • Eski Mardin Evleri’ni görmeli
  • Popüler dizilerin çekildiği Midyat Devlet Konukevi’ni gezmeli
  • Bakırcılar Çarşısı’nda el işlemesi ürünleri İncele
  • Gurs Vadisi’nde hatıra fotoğrafı çekil
  • Mezopotamya halılarından al
  • Şahmeran figürlü her şeyi beğenebilirsiniz.

Bakırcılar ÇarşısıBakırcılar Çarşısı

Mardin’de kısa bir hafta sonu kaçamağı planlıyorsanız, taş sokaklarda kaybolmak, Mezopotamya manzaralı teraslarda huzur bulmak ve yöresel lezzetleri tatmak listenizin en başında olmalı. Bu rehberde, gezip görmeniz gereken en özel noktaları ve mutlaka denemeniz gereken yemekleri paylaşıyoruz. Tatilinizi daha da konforlu kılmak için Mardin’deki en sevilen otelleri de buradan inceleyebilirsiniz. Mardin Otelleri sayfamıza göz atmayı unutmayın.

Sizin de Mardin tavsiyelerinizi bekliyorum. Nerelere gidelim, neleri tadalım, neler yapalım?