Selimiye ve Bozburun'da Doğanın ve Ege Denizinin Tadını Çıkar
Biri Marmaris'in en ucunda bulunan bir asil, diğeri yıldızı günden güne parlayan şirin bir balıkçı kasabası… Evet evet Marmaris'in en güzel ikilisinden bahsediyoruz. Bozburun ve Selimiye'den!
Son yıllarda Marmaris'in en çok ziyaretçi ağırlayan bu iki noktasında neler oluyor diye merak edenler için detaylı bir tatil rehberi hazırladık! Gezip görmen, durup soluklanma zamanı geldiğinde uğraman gereken mekanları tek tek listeledik. Eğer bu yaz aklından çıkmayacak bir Bozburun ve Selimiye tatiline hazırsan, Yapı Kredi Adios ile yolculuğumuzdan notları okumak için seni yazının devamına doğru alalım :) www.adioscard.com
Bozburun mu, Selimiye mi? Yoksa Her İkisi Birden mi?
Enfes koylar konusunda birbirleriyle yarışan Bozburun ve Selimiye'nin kendine özgü özellikleri de var elbette! Mesela Selimiye Bozburun'a oranla daha bohemken, Bozburun limanında ağırladığı lüks tekneler ve ziyaretçileri ile fazlasıyla iddialı. Birbirinden güzel koyların yanı sıra ikisinin aynı noktada buluştuğu bir başka nokta ise kusursuz olan doğal güzellikleri… Bu yüzden seçimini birinden yana kullanacaksan sıkı bir araştırma yapmalısın. Ancak bizim önerimiz aynı tatilin birkaç gününü Bozburun'a birkaç gününü ise Selimiye'ye ayırman olur. Çünkü ikisinin de seni fazlasıyla mutlu edecek inanılmaz sürprizleri var!
Selimiye'de Ne Yapılır?
Küçük yüz ölçümüne inatla Selimiye'de görülecek çok yer, yapılacak pek çok aktivite var. Tabii ki yapman gereken ilk şey, birbirinden güzel Selimiye koylarında ve sahillerinde Ege Denizi'nin tadını çıkarmak olmalı. Ancak "ben kumlu sahil seviyorum" diyorsan Selimiye sahili, taşlı olması sebebiyle seni mutlu etmeyebilir. Ancak Selimiye'nin çevresindeki koylar, yüzmeyi seven herkesi fazlasıyla mutlu edecek güzellikte! Bu koylarda denize girmenin en kolay yolu ise tekne turlarına katılmak elbette! Köyde farklı koyları ziyaret eden tekne turları düzenleniyor. Sen de bu turlardan birine atlayıp cam gibi Ege sularına dalabilirsin. Selimiye'de gittiğin her yer bir başka güzel. Ancak biz Bademli Koy, Akvaryum ve Perili Ev'i kapsayan tekne turlarına katılmanı öneririz. Unutmadan tekne turuna çıkarken yanına şnorkel almayı ihmal etme! Su altı dünyası tüm güzelliğiyle Selimiye koylarında seni bekliyor çünkü…
Selimiye'de yapman gereken bir başka şey deniz manzaralı balıkçılardan birine oturup taze deniz mahsullerinin servis edildiği sofralarda kendine bir ziyafet çekmek olmalı! Dalgıç Eskisi Balık Evi ve Odetta Restaurant ise manzaranın keyfini sürebileceğiniz en güzel mekanlardan bazıları…
Eğer kendine güveniyorsan Selimiye'yi bisikletle keşfetmek de harika olabilir. Mesela Selimiye'de gezilmesi gereken yerlerin başında gelen ve sahile oldukça yakın olan feneri ve kiliseyi bisiklet kiralayarak gezebilirsin. "Bu kadarı yetmez, Selimiye'nin en yüksek noktasına ulaşayım" dersen Aşarkaya ve Sarıkaya'ya çıkıp burada bulunan ve Antik döneme ait kalıntıları görebilirsin.
Bozburun'da Ne Yapılır?
Selimiye'ye oranla Bozburun'da yapılabileceklerin sayısı biraz az. Ancak tıpkı Selimiye gibi Bozburun'da da yapman gereken en önemli şey bir tekne turuna atlayıp güzelliğiyle büyüleyen Bozburun koylarını dolaşmak olmalı. Burada da uzun süre aklından çıkmayacak güzellikte koylar seni bekliyor. Bizim favorimiz ise Ada Boğazı, Akvaryum ve Dirsekbükü'nü kapsayan tekne turları!
Eğer Bozburun ziyaretini kendi aracınla yaptıysan ya da araç kiralamayı planlıyorsan Bozburun'un çevresindeki köyleri ve sahilleri dolaşabilirsin. Sahilin bir ucundan diğer ucuna yürüyerek geçebileceğin Kızkumu'nu görmek ve sıra dışı efsanesini Marmarislilerden dinlemek keyifli bir deneyim olabilir mesela… Ya da çam ağaçları arasına yayılan şezlonglarda güneşlenip Maldivleri aratmayan güzellikteki bir denize girmek istersen İncekum'u ziyaret edebilirsin.
Selimiye ve Bozburun'a Nasıl Gidilir?
Marmaris merkeze yaklaşık 45 km mesafedeki Selimiye'ye İstanbul'dan kendi aracınla gelmeyi planlıyorsan 8 saati aşkın bir yolculuğu göze alman gerekiyor. Ancak bu yolculuğu Gelibolu üzerinden Kaz Dağları eteklerini takip ederek yaparsan yol boyunca göreceğin manzaraların buna değeceğine emin olabilirsin. Ancak Ankara'dan ya da diğer Anadolu şehirlerinden geliyorsan Kaz Dağları güzergahı, yolunu bir hayli uzatacaktır. Kendi aracıyla gelmeyecekler için ise yıl boyu pek çok otobüs firmasının gün boyu Marmaris seferi bulunuyor. Marmaris'e geldikten sonra ise minibüs Selimiye'ye giden otobüsleri kullanman gerekiyor. Hava yolunu kullanmak isteyenlerin ise Marmaris'e yaklaşık 150 km mesafedeki Dalaman Havalimanı için bilet alması gerekiyor.
"Peki Bozburun'a nasıl gidilir" dersen cevabın neredeyse Selimiye ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Aralarındaki tek fark ise Bozburun'un Marmaris'e 50 km, Selimiye'nin ise 45 km mesafede konumlanması. Bu sebeple Marmaris'e kadar aynı güzergahı takip ettikten sonra yaklaşık 1.5 saat süren bir yolculuğun ardından Bozburun'a ulaşabilirsin. Kendi aracınla geliyorsan Marmaris'e geldikten sonra Datça yolu ayrımından, Orhaneli güzergahına dönüp Bozburun tabelalarını takip etmen yeterli. Otobüsle geldiğinde ise yaz boyunca Marmaris merkezden kalkan Bozburun dolmuşlarını kullanabilirsin. Ancak sezon dışında bu dolmuş seferlerinin çok sık olmadığını da buraya not düşelim. Uçakla gelmeyi tercih ettiğinde ise tıpkı Selimiye gibi Dalaman Havalimanı için uçak bileti alman gerekiyor.
Selimiye ve Bozburun'da Denemen Gereken Lezzetler
İster Selimiye'de ol istersen Bozburun kıyılarında! Hangisinde olduğunun bir önemi yok. Ege mutfağının birbirinden güzel lezzetleri seni bekliyor. Bu kıyılarda mutlaka denemen gereken lezzetlerin başında ise hiç kuşkusuz kabak çiçeği dolması geliyor. Ege mutfağının baş tacı zeytinyağı ile sabahın ilk ışıklarıyla beraber toplanan kabak çiçeklerini bir araya getiren dolmaya bayılacağına eminiz. Kabak çiçeğine doyduktan sonra ise Marmaris mutfağının vazgeçilmezi otlu yemeklerin ve taze mezelerin tadına bakabilirsin. Örneğin komşunun kıymetlisi Girit ezmesi ve eğer acısına dayanabilirsen atom buralarda pek meşhur! Selimiye'den farklı olarak Bozburun'un bir güzelliği daha var. Tabii ki Bozburun peksimetinden bahsediyoruz! Buraya kadar gelmişken denemeden hatta tatil dönüşü sevdiklerine hediye etmek için almadan Bozburun'dan dönme deriz.
Tatilin bitmeden önce...
Selimiye ve Bozburun tatilinde geçirdiğin her anı kaliteli kılman için bazı önerilerimiz var!
- Hem Selimiye hem de Bozburun koylarından bahsettik zaten ama tekrar hatırlatalım. Cam berraklığındaki Ege sularına şnorkelle dalmayı unutma. Hatta kendine güveniyorsan dalış merkezlerini mutlaka ziyaret et ve tüplü dalış yaparak sıra dışı bir deneyim yaşa.
- Hem Selimiye'de hem de Bozburun'da huzur bulabileceğin pek çok samimi balıkçı var. Kendin için birini seç ve taze balığın, bol mezenin tadını çıkar.
- Bozburun tatilin sırasında yeterince zaman ayırabilirsen çevreyi keşfe çık! Mesela güneye doğru ilerlersen Serçe Limanı kıyısında Kasara ile karşılaşacaksın. Buranın Helenistik dönemden kalma bir yer olduğu düşünülüyor. Çevredeki kalıntıları görmek tatiline keyif katabilir.
- Selimiye'nin tarih sahnesinde neler olmuş diye merak ediyorsan merkeze oldukça yakın bir mesafede yer alan tarihi tiyatroyu mutlaka ziyaret etmelisin!
- Selimiye ve Bozburun'un gece hayatının çok da hareketli olduğunu söyleyemeyiz. Ancak sahil tarafındaki bazı kafelerde canlı müzik geceleri yapılıyor. Tatilinin bir gecesinde deniz kenarına kurulup kendini müziğin ritmine bırakabilirsin.
- Selimiye'de köyün gözde mekanı Paprika ile mutlaka karşılaşacaksın! Hiç düşünmeden kapısından içeri adımını atmalısın. İçeride envai çeşitte muhallebi ve tatlı seni bekliyor. Hem bu tatlıları hem de kafenin atmosferini çok seveceksin. Bizim favorimiz ise ananaslı muhallebi! eğer tatlılarla aran iyiyse gerçekten ananas içerisinde sunulan bu hafif tatlıya bir şans verebilirsin.
Kalacak Yer Tavsiyeleri için Bozburun Otelleri linkini ziyaret edin! https://kucukoteller.com.tr/marmaris-bozburun-otelleri