Ulkemizdeki 5 UNESCO dünya mirası

UNESCO Dünya Mirası statüsü, tarihi ve kültürel eserler için oldukça iyi bir statüdür. Onların özenle korunup gelecek nesillere aktarılması için de çok iyi bir durumdur. UNESCO’nun listesinde en fazla kayıtlı eseri bulunan ülke İtalya. Ülkemizde ise UNESCO listesine kayıtlı 13 yer var, en son eklenen yer ise Bursa Cumalıkızık ve Hanlar Bölgesi. Bu, ülkemizdeki tarihi ve kültürel mirasın dünya tarafından da tanınıp bilinmesi için güzel bir fırsat ve kanıttır. Gelin şimdilik bu mirasın 5 tanesini tanıyalım da bu sezon için rotamızı belirleyelim.
CUMALIKIZIK KÖYÜ'NDE KAHVALTI VE GEZİLECEK YERLER - BURSA | Biz Evde Yokuz
1228-29 yıllarında Mengücek beyi Ahmet Şah tarafından yaptırılan Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, hala aynı görkemiyle karşılıyor sizi. Planı, mimarisi ve süslemeleriyle bir eşi daha olmayan eser olarak biliniyor. Caminin kapısına ikindi güneşi vurduğu zaman kapıda bir erkek silueti beliriyor. Bu siluetin önünde dikdörtgene benzeyen bir gölge daha ortaya çıkıyor. Bu gölgelerin kuran okuyan ve namaz kılan bir adamı yansıttığına inanılıyormuş. Sadece bu duruma şahit olmak için bile gidilir. UNESCO, bu muhteşem eseri 1985 yılında listesine eklemiş.
Divriği Ulu Camii'nde restorasyon yeniden başladı | TRT Haber Foto Galeri
İzmir Bergama ilçesinin merkezinde kurulu muhteşem antik kent Pergamon ise dillere destan güzellikleri ve eserleri sergiliyor. MÖ 200’lü yıllarda Pergamon Krallığı’nın başkentliğini yapmış. İlk kalıntıları 1870 yılında Almanlar tarafından demiryolu döşenmesi sırasında bulunmuş. Ortaya çıkarılması bile ilginç! Bazı bölgelerindeki kazı ve onarım çalışmaları bugün de devam ediyor. Tatile giderken yolunuzu İzmir’den geçirin ve mutlaka uğrayın. UNESCO listesine kabulü ise 2014’te olmuş. Görünce siz de anlayacaksınız ki geç bile kalınmış.
BERGAMA | Kültür Portalı
Hititlerin Tunç Çağı’ndaki başkenti Hattuşaş ise dünyanın gözdesi. Her yerden yılın her dönemi turist çeken bölgeyi, hala görmediyseniz gerçekten çok şey kaçırıyorsunuz. MÖ 17. ve 13. yüzyıllar arasında Hititlerin merkezi olan bölge, döneminin mimarlık ve sanat alanındaki önemli gelişmelerini de gözler önüne seriyor. Geniş bir alana yayılan bölgede yapılan kazılar, 5 kültür katını ortaya çıkarmış. Ve bu katlarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans Dönemi’ne ait kalıntılar bulunmuş. Listeye ise 1986’da dâhil edilmiş.
HOW Turkey |Hattuşa Boğazköy Hitit Başkenti| Dünya Mirasları Türkiye
Fethiye-Kaş karayolu üzerinde bulunan Xhanthos-Letoon Antik kenti ise antik çağlarda Likyalılara başkentlik yapmış bir şehir. Bölgede bulunan kalıntıların en eskisi MÖ 8. yüzyıla uzanıyor. Kaya mezarlar ve lahitler, Likyalıların kültürüne ait mezarlar gerçekten ilgi çekici. Bu yaz yolunuz Akdeniz’e düşerse görmeyi ihmal etmeyin.
Fethiye Kaş Kalkan Turları | Tur | baytatil.com.tr
Orta Anadolu’nun günümüzden 9 bin yıl önceye kadar uzanan en eski yerleşimlerinden olan Çatalhöyük, kuşkusuz listenin en dikkat çekici eserleri arasında. Eğer henüz görmediyseniz mutlaka ölmeden önce gidilmesi gereken yerler listenize ekleyin! Burası, Neolitik ve Kalkolitik Çağ’ın en eski yerleşim yerlerinden. Bölgedeki höyüklerde aralıksız iki bin yıl yaşandığı kesinleşmiş. Ne kadar ilgi çekici olduğunu siz düşünün artık! Ayrıca höyükler, Neolitik Çağ’ın sosyal yaşam özelliklerini, sanatını ve kültürünü de gözler önüne seriyor. UNESCO, 2012 yılında listesine eklemiş.

Çatalhöyük : Dünyadaki İlk Kentsel Yerleşim Yeri - Gezicini.com