Artvin ve Yakın Çevresi Gezilecek Yerler

🌳Doğu Karadeniz bölgesinin en doğusunda, Gürcistan sınırında, yemyeşil bir alan, ucu bucağı ta ufuklarda inanılmaz bir manzara, bulutları ayaklarınızın altında halı gibi kilim gibi ince ince işleyen yaylalar ve bu görülesi güzellik. Ve burayı diğer doğal yerlerden farklı kılan önemli hususlardan biri de henüz doğasının bozulmamış olması ve kültürlü halkı. Zaten buradaki insanlar, 'bırakın Artvin böyle kalsın' diyorlar ve bu tabiatın bozulmasını asla istemiyorlar.
Şehri ikiye bölen Çoruh Nehri'nin hırçın suları, Karadeniz ikliminin tüm özelliklerini olduğu gibi yansıtan yemyeşil ormanları, mavinin ve yeşilin her tonunun iç içe geçerek ahenk oluşturduğu doğal güzellikleri ve 6 bin yılı aşkın tarihi ile Artvin; son yılların en gözde rotalardan biri. 

Biz de sizler için buraya bir gezi düzenleyelim dedik! Yapi Kredi adios ile geziyos #adiosrotalari başlasın o zaman:)
Bin yıllardan günümüze uzanan tarihini hala eski canlılığı ile koruyan Artvin'de tarihin yanı sıra her şehirde olmayan pek çok doğal güzelliği de bir arada görmeniz mümkün. Yüksek ve yemyeşil dağları, krater gölleri, nehirleri, yemyeşil yaylaları ile son yılların gözdesi Artvin.
Artvin'e geldiğiniz anda doğanın iç içe geçmiş uyumu ve tertemiz havası sizi sarıveriyor. Daha o anda büyükşehirlerin yoğun ve yorgun zamanlarını unutuveriyorsunuz. Sahip olduğu tüm turistik potansiyeli ile Artvin, son yıllarda giderek yükselen bir grafik çiziyor. Yılın hemen her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Artvin'de konaklama tesislerinin sayısı da giderek artıyor.
Artvin otellerinin hemen hepsi doğanın kucağında, yemyeşil ağaçların ortasında konumlanmış. İsterseniz şehir merkezinde ve çevre ilçelerde de tesisler bulabilirsiniz. Genellikle oda kahvaltı hizmet veren Artvin otelleri, ahşap ve doğayla uyumlu mimarisi ile göze çarpıyor. Doğanın kucağında yer alan tesislerde günümüz modern imkânlarını da bulmak mümkün.
Doğanın içinde, yeşilin her tonunu gözler önüne seren Artvin otelleri ve Artvin otellerinin fiyat seçenekleri de oldukça uygun. Herkesin bütçesine göre otel bulunabiliyor. Üstelik otel fiyatları sezona göre farklılık göstermiyor. Yılın her dönemi aynı.
Eğer siz de bu yıl planlarınız arasına Artvin gezisini eklemek isterseniz sitemizi inceleyerek Artvin otelleri linkinden bilgi alabilirsiniz. İsterseniz rezervasyonunuzu da yaptırabilirsiniz. 
Image 1 of 1

Bin yıllardan günümüze uzanan tarihini hala eski canlılığı ile koruyan Artvin'de tarihin yanı sıra her şehirde olmayan pek çok doğal güzelliği de bir arada görmeniz mümkün. Yüksek ve yemyeşil dağları, krater gölleri, nehirleri, yemyeşil yaylaları ile Artvin'e geldiğiniz anda doğanın iç içe geçmiş uyumu ve tertemiz havası sizi sarıveriyor. Daha o anda büyükşehirlerin yoğun ve yorgun zamanlarını unutuveriyorsunuz.
Artvin'deki bungalov ve dağ evlerinin hemen hepsi doğanın kucağında, yemyeşil ağaçların ortasında konumlanmış. İsterseniz şehir merkezinde ve çevre ilçelerde de tesisler bulabilirsiniz ama şehir merkezinde kalmanızı tavsiye etmiyoruz.

Lafı uzatmayalım, sadede gelelim; Artvin'de Neler Yapılır?

Artvin'e geldiğinizde öncelikle bir doğa yürüyüşü ve rafting planı yapmalısınız. Artvin'de asıl görmeniz gereken yer ise hırçın akan suları ile Çoruh Nehri. Nehir kenarında yürüyüş yapabileceğiniz gibi mutlaka ama mutlaka rafting turu yapmalısınız. Bu heyecan bir kenara bırakılamaz bizce. Yılın belli dönemlerinde yapılan yayla festivalleri ile de ünlenen Artvin'de Bilbilan, Sahara yaylaları, Kaçkar Dağları Turizm Merkezi, Arsiyan ve Mersivan yaylaları gibi yeşil cennetleri gezebilirsiniz.
Barhal Çayı, Hatila Deresi, Maçahel Deresi ve ülkemizin en yüksek çağlayanı olan Ciro Şelalesi ve Mencuna Şelalesi bizim diğer önerilerimiz.
Atlı doğa yürüyüşü, jeep safari gibi heyecanlı aktivitelere katılabilirsiniz. Eğer tırmanmayı seviyorsanız Kaçkar Dağları'na bir tur planlayabilirsiniz. Balık tutmak ve yürüyüş yapmak içinse kentin şelale ve derelerini tercih edebilirsiniz.
Alternatif olarak Karagöl'e gelmeden Veliköy'den yol ayrımı ile Balıklıgöl'ü de ziyaret edebilirsiniz. Pınarlı köyü içerisinde ama yayla diyebileceğimiz bir yükseklikte. Karagöl kadar büyük değil ama yolu, manzarası havası ve buz gibi suyu görülmeye değer. 
Şehirde koruma altında olan milli parklar ve tabiat parkları da mevcut. Şavşat'ta ki Sahara-Karagöl Milli Parkı, Hatila Vadisi Milli Parkı, Yıldızgölü, Maçahel-Gorgit Tabiat Parkı ve Koruma Alanı'nı gezebilir ve doğanın kucağında harika bir gün geçirebilirsiniz.
Artvin Borçka'yı ayrı bir yazıda anlattım. Borçka Gezi Rehberi için tıklayın!
Türkiye'nin sınırını aşıp Gürcistan'a kadar ulaşan Macahel bölgesi geliyor hemen akla. Buradaki Camili köyünü mutlaka görmeli ve İremit köyündeki Karadeniz ahşap stilindeki camiisini de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Macahel de bir de maral şelalesi var, görülesi ve hatta tecrübe edilesi bir yer. Buz gibi suya kendinizi bırakabilirseniz iyi olur bizce. Ve bir doğa harikası daha: Karagöl. Macahel'de Efeler köyünde baraka'ya uğrayın, köy cennetten bir köşe.
Pona Alabalık Tesisleri, Arsiyan Yaylası Boğa Gölü, Meşeli Köyü Sıla pansiyonda kalınabilir. 
Heba yaylası mutlaka görülmeli... Bazgiret köyü ve yaylası muhteşem... Pınarlı köyü Balık Gölünü de listenize alın. 
Ayrıca mutlaka Şavşat'ta yer alan Yavuzköy'ü görün, Laşet ve Seyir tepesini görmeye gayret edin, Seyir tepesinde gün batımını izleyin.
Bu kadar zengin doğal ve tarihi güzelliği barındıran, muhteşem Karadeniz şehri Artvin'de gezip görmeniz gereken pek çok yer var. Dolayısıyla kısa bir tatil size yetmeyebilir. Öncelikle işe Artvin'in kalelerinden başlamalısınız. Artvin'de yüzyıllar öncesinden gelen mimarileri ile Artvin (Livana) Kalesi, Şavşat Kalesi, Ardanuç (Gevhernik) Kalesi ve Ferhatlı Kalesini görmelisiniz. Ardanuç'ta yine cehennem deresi kanyonu var, mutlaka görmeli.
Gorgit yaylası, Adagül yaylası ya da Beyazsu yaylası tercihiniz olabilir.
Size bir önerimiz olsun hayatınızın manzarasını Kaçkar dağlarını, tüm Karadeniz'i tek bir yerden görmek isterseniz, Şavşat'ın Yukarı Koyunlu köyüne gidin! Şavşat'tan 25 dakika sürüyor, köye çıkınca da Gürcüce bir isim olan Sadavala'yı görmek istıyorum deyin ve görün. Ölmeden görülmesi gereken yerlerin başında gelir bize göre de.

Artvin'de Ne Yenilir'den Öte Nelerden Keyif Almalı! 

Rize'den Artvin'e gelirken yol üstünde Fındıklı'da Orme Tostçusuna uğrayın ve kaburga etinden çekilmiş kıyma ve 20 çeşit baharattan oluşan tostu yemeden yola devam etmeyin!
Laşet'te kahve için. Kocabey Kışlası'nda manzaraya karşı çay için. Yavuzköy seyir tepesi'nde peynir eritmesini tadın, Şartul'da çay ve tost keyfi yapın.
Hazır buraya kadar gelmişken farklı bir tat olan Gürcü yemekleri denenebilir. Karalahana sarması, mısır ekmeği olarak bilinen çadi, tereyağında alabalık, benekli balık ve macahel balı da ( kestane balı tavsiye edilir ) Borçka denince akla gelen lezzetlerden. Ayrıca Gürcü tavuğu ve şerbetli silor tatlısı ve lor çorbası da komşu mutfaktan tadılabilecekler arasında bulunuyor. Ardanuç ilçesinde Vedat Milor'un da gelip test ettiği Meşhur Dede Kebapçılıkta Cağ kebabı yemenizi de tavsiye ederim. Ufak bir not: döner 13'e doğru biter.
Şavşat da iki Kızkardeş öğretmenin çarşı içerisinde bulunan pidesini yemeden dönmeyin! Bir de Yusufeli o bölgede yeşilin elli tonunun olduğu yer. Çıkışında Artvin yolunda alabalık çiftliği tesisinde durun, mola verin.
Bizden bu kadar şimdilik:)

Konaklama için https://kucukoteller.com.tr/artvin-otelleri sayfamıza göz atın! 

Artvin'e Nasıl Gidilir?

Artvin'e bugün çoğu şehirden otobüsle ulaşmak mümkün. Hemen her gün düzenli otobüs seferleri düzenleniyor. Eğer uçakla gitmek isterseniz de Artvin merkeze en yakın hava alanı yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Kars'ta bulunuyor. Demiryolunu tercih edenler için de durum aynı. En yakın tren istasyonu Kars'ta ya da Erzurum'da. Eğer özel aracınızla gelmek isterseniz sizin için bazı yol bilgileri şöyle:
o İstanbul - Artvin arası yaklaşık 1300 kilometre olup yaklaşık 18 saat sürmektedir.
o Erzurum - Artvin arası yaklaşık 200 kilometre olup yaklaşık 4 saat sürmektedir.
o Bursa - Artvin arası yaklaşık 1300 kilometre olup yaklaşık 18 saat sürmektedir.
o Samsun - Artvin arası yaklaşık 565 kilometre olup yaklaşık 8 saat sürmektedir. o Ankara - Artvin arası yaklaşık 980 kilometre olup yaklaşık 13 saat 45 dakika sürmektedir.
o Eskişehir - Artvin arası yaklaşık 1225 kilometre olup yaklaşık 16 saat 40 dakika sürmektedir.

Artvin'den Ne Alınır?

Artvin'in el emekleri ile yapılan yöresel hediyelik eşyaları oldukça güzel. Bunları tarih ve turistik yerlerin yakınlarındaki çarşıda ya da kent merkezindeki dükkânlarda ve kapalı çarşıda bulabilirsiniz. El dokuması ya da makine örgüsü, yörenin kültürü yansıtan desenleri ile hem kendinize hem de sevdiklerinize kilim alabilirsiniz. Ağaç oyması ya da dal kabuğundan oyulan, el yapımı hediyelik eşyalar, süs eşyaları bulabilirsiniz. Bakır ve toprak çanak çömlekler alabilirsiniz. İsterseniz takılar, şallar ya da yöresel yemeniler, örtüler bulabilirsiniz. Ayrıca tatiliniz boyunca semt pazarından taze meyve sebze, balık, yöre kadınlarının yaptığı ev makarnası, salça gibi kışlık ürünleri temin edebilirsiniz.

Giresun

🌳Karadeniz'in büyüleyici sahilinde yer alan Giresun, hem doğal güzellikleri hem de zengin tarihiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan bir şehir. Fındığın başkenti olarak bilinen Giresun, yeşilin her tonunu barındıran yaylaları, berrak sularıyla huzur veren gölleri ve kendine özgü lezzetleriyle Türkiye'nin saklı kalmış cennet köşelerinden biri. Tarihi dokusu, kültürel mirası ve samimi insanlarıyla Giresun, her adımda farklı bir keşif sunan, keşfedilmeyi bekleyen bir Karadeniz incisi. Bu şehirde her köşe, geçmişin izlerini ve doğanın eşsiz güzelliklerini bir arada barındırıyor. Giresun'a adım attığınızda, kendinizi tarih ve doğanın kucaklaştığı bir masal diyarında bulacaksınız.

Giresun'da Gezilecek Yerler

✏️Şehrin en önemli simgelerinden biri olan Giresun Kalesi, şehir merkezine hakim bir tepede konumlanmış. Kaledeki surlardan muhteşem Karadeniz manzarasını izleyebilir, tarihi atmosferi hissedebilirsiniz. Kale içerisinde, yaz aylarında yapılan konserler ve etkinliklerle de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

✏️Karadeniz'in yaşanabilir tek adası olan Giresun Adası, mitolojik hikayeleri ve doğal güzellikleriyle ünlü. Adaya düzenlenen tekne turlarıyla ulaşabilir ve burada tarihi kalıntıları, doğa yürüyüşü yaparak keşfedebilirsiniz.


✏️Giresun’un tarihi dokusunu en iyi koruyan bölgelerden biri olan Zeytinlik Mahallesi, Osmanlı döneminden kalma taş konakları ve dar sokaklarıyla dikkat çekiyor. Tarihi evlerin arasında yürüyüş yaparak, geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

✏️Giresun'un doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için ideal bir mekan olan Kümbet Yaylası, yayla turizminin en popüler noktalarından biri. Yaylada, doğa yürüyüşleri yapabilir, yayla evlerinde konaklayabilir ve yöresel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz.

✏️Doğal güzellikleriyle ünlü Mavi Göl, Giresun’un Dereli ilçesinde yer alıyor. Göl, turkuaz rengi ve çevresindeki doğal güzellikleriyle huzurlu bir ortam yaşatıyor. Göl çevresinde piknik yapabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

✏️Karadeniz Bölgesi'nin büyüleyici doğasını ve huzur veren atmosferini en güzel şekilde yansıtan yerlerden biri Kulakkaya Yaylası. Giresun'un Dereli ilçesine bağlı olan bu yayla, şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğal güzellikleri, temiz havası ve dingin ortamıyla doğa tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biri. Kulakkaya'nın yüksek kesimlerinden bakıldığında, sis bulutlarının arasında kaybolan tepeleri ve vadileri görmek muazzam. Bu eşsiz manzaralar, fotoğraf tutkunları için de vazgeçilmez yerlerden.

✏️Doğanın sessizliği ve huzuruyla iç içe vakit geçirmek isteyenler için Kuzalan Şelalesi adeta bir cennet. Şelalenin etrafında piknik yapabilir, serin sularda yüzerek yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçabilirsiniz. Doğa fotoğrafçılığıyla ilgilenenler için de eşsiz kareler yakalayabilirsiniz. 

Giresun'da Nerede Ne Yenir?

1- Karadeniz Bölgesi'nin meşhur lezzeti olan pideyi, Giresun'da da tadabilirsiniz. Giresun pidesi, ince hamuru ve bol malzemesiyle ünlü. Şehir merkezindeki pidecilerde bu lezzeti deneyebilirsiniz. Özellikle "Fındıkzade Pide" veya "Meşhur Karadeniz Pidecisi" gibi mekanlar tavsiye ediliyor.

2- Karadeniz'in vazgeçilmez lezzeti hamsi, Giresun’da da önemli bir yer tutuyor. Hamsi tava, hamsi buğulama gibi çeşitli şekillerde hazırlanan bu lezzeti, şehirdeki balık restoranlarında bulabilirsiniz. "Balıkçı Mustafa" gibi restoranlar, taze hamsi yemekleri sunuyor.

3- Karadeniz mutfağının sevilen lezzetlerinden karalahana sarması, Giresun'da da sıklıkla tüketiliyor. İnce ince sarılan karalahana yapraklarının içi, pirinç ve baharatlarla doldurularak pişiriliyor. Bu lezzeti, yöresel restoranlarda bulabilirsiniz.

4- Giresun, Türkiye'nin fındık üretiminde önemli bir yere sahip. Bu nedenle fındıklı tatlılar, Giresun'da oldukça popüler. Fındıklı baklava, fındık ezmesi gibi tatlıları, şehirdeki pastanelerde deneyebilirsiniz. "Giresun Fındık Evi" bu tatlılar için iyi bir seçim olabilir.

5- Karadeniz Bölgesi'nin geleneksel lezzetlerinden biri olan mısır ekmeği, Giresun'da da sıkça tüketiliyor. Özellikle kahvaltılarda ve yemeklerin yanında tercih edilen bu ekmeği, şehirdeki fırınlarda bulabilirsiniz.

Giresun'da Nerede Kalmalı: https://www.kucukoteller.com.tr/giresun-otelleri

Giresun'a Nasıl Gidilir?

Giresun, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir ve birkaç farklı ulaşım seçeneği ile ulaşım mümkündür. İşte Giresun'a gitmek için önerilen ulaşım seçenekleri:
Hava Yolu: Giresun'a uçakla gitmek isterseniz, Giresun Havalimanı'na iniş yapabilirsiniz. Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta yer almaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden Giresun'a direkt uçuşlar mevcuttur.
Karayolu: Giresun'a otobüsle gitmek isterseniz, birçok otobüs firması Giresun'a sefer düzenlemektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon ve diğer birçok şehirden Giresun'a otobüsle ulaşım mümkündür. Giresun'a giden otobüsler, şehir merkezindeki otobüs terminaline varmaktadır.
Özel Araç: Giresun'a özel aracınızla gitmek isterseniz, İstanbul'dan yaklaşık 900 km, Ankara'dan yaklaşık 700 km ve Trabzon'dan yaklaşık 100 km mesafededir. Karadeniz Sahil Yolu, Giresun'a gitmek için en yaygın kullanılan rota olup, bu yolculuk ortalama 11-12 saat sürmektedir.
Demiryolu: Giresun'a demiryolu ile gitmek isterseniz, Trabzon Havalimanı'ndan kalkan trenleri kullanabilirsiniz. Ancak, tren seferleri oldukça sınırlıdır ve Giresun'a doğrudan tren seferi bulunmamaktadır.
Giresun'a gitmek için en uygun ulaşım seçeneğini seçmek, seyahatinizi daha keyifli hale getirecektir.

Trabzon

🌳Karadeniz'in incisi Trabzon, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve lezzetli mutfağıyla adeta bir başka dünya. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu büyülü şehir, her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunuyor. İster tarihi yapıları keşfetmek, ister doğanın sakinliğinde huzur bulmak isteyen herkese hitap ediyor. Doğal güzellikler, tarih ve lezzetin buluştuğu bu muhteşem şehir, herkes için unutulmaz anılarla dolu bir seyahat vaat ediyor.

✏️Trabzon'un simgelerinden biri olan Hagia Sophia Müzesi, 13. yüzyılda yapılmış olan ve Bizans döneminden kalma bir kilise. Hagia Sophia, Orta Çağ döneminde önemli bir dini merkezdi ve şehrin Hristiyan topluluğunun merkezi olarak hizmet vermekteydi. Yapı, Bizans dönemine ait mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Özellikle iç mekanındaki freskler ve mozaikler, Bizans dönemi sanatının önemli örneklerinden. Mimari güzelliği ve tarihi önemiyle ziyaretçilerin uğrak noktalarından.

✏️Şehrin tarih boyunca önemli savunma noktalarından biri olan Trabzon Kalesi, bugün şehrin en önemli simgelerinden biri. Şehrin tarih boyunca önemli bir savunma noktası olan bu kale, şehir merkezinde yüksek bir tepe üzerinde yer alıyor ve muhteşem bir deniz manzarasına sahip. Kale, çeşitli dönemlerde farklı medeniyetler tarafından da kullanılmış. Kaleyi ziyaret ederek tarihi ve mimari güzelliklerini keşfedebilir, muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

✏️Trabzon'un en ünlü doğal güzelliklerinden biri olan Uzungöl, muhteşem bir krater gölü. Uzungöl, yemyeşil ormanlarla çevrili, berrak ve serin sularıyla görenleri adeta büyülüyor. Yüksek dağların eteklerinde yer alan bu doğal göl, ışığın yansımasıyla değişen renkleriyle göz kamaştırıyor. Özellikle sonbaharda, göl çevresindeki ağaçlar sarı ve kızıl tonlara bürünerek, muhteşem bir manzaraya sahip. Göl çevresinde yürüyüş yapabilir, temiz havanın tadını çıkarabilir ve eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

✏️Maçka ilçesinde yer alan bu Sümela Manastırı, bir kaya yüzeyine oyulmuş ve doğal bir peyzaj içinde yer alıyor. Manastır, kaya üzerine oyulmuş bir ana kilise, şapeller, hücreler, kütüphane ve misafirhane gibi birçok yapıdan oluşuyor. Yapıların içi fresklerle süslenmiş ve Bizans dönemi sanatının önemli örneklerini barındırıyor. Sümela Manastırı, hem mimari hem de sanatsal açıdan büyük bir değere sahip,

✏️Trabzon'un Akçaabat ilçesinde yer alan bu Atatürk Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon ziyaretleri sırasında konakladığı tarihi bir yapı. Bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor.Köşk, geleneksel Trabzon evi mimarisini yansıtıyor. Ziyaretçiler, köşkü ziyaret ederek Atatürk'ün Trabzon ziyaretlerine dair bilgi edinebilir, yaşadığı döneme ait eşyaları ve objeleri görebilir. Ayrıca, köşkün bulunduğu bahçede dinlenip, Karadeniz'in manzarasını seyredebilir.

✏️Şehrin merkezine hakim bir tepede bulunan Boztepe, muhteşem bir şehir manzarası sunuyor. Boztepe'ye geldiğinizde şehir manzarasını seyredebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.. Özellikle gün batımı veya gün doğumu saatlerinde burada olmak, nefes kesici. Şehrin ışıklarıyla süslenmiş manzara, izleyenleri adeta büyülüyor.

✏️Şehrin tarihini ve kültürel mirasını sergileyen bu müze, zengin bir koleksiyona sahip. Etnografik eserler, arkeolojik buluntular ve sanat eserleri burada bulunuyor.

Trabzon'da Nerede Ne Yenir?

1- Trabzon pidesi, incecik hamuru ve bol malzemesiyle ünlü. Kıymalı, peynirli, yumurtalı gibi çeşitleri de bulunuyor. Özellikle Akçaabat, Beşikdüzü ve Vakfıkebir’deki pidecilerde bu lezzeti deneyebilirsiniz.

2- Trabzon'un en ünlü et yemeklerinden biri Akçaabat Köftesi. İyi yoğrulmuş kıymadan yapılan bu köfte, yanında acılı ezme ve yoğurtla servis ediliyor. Nihat Usta, Cemil Usta ve Körfez Restaurant, bu lezzeti tadabileceğiniz en iyi mekanlardan.

3- Baklava gibi incecik açılmış yufkaların arasında muhallebiyle yapılan tatlı bir börek Laz Böreği. Hamsiköy’deki sütlaç ve börekçileri bu tatlıyı denemek için ideal yerlerden.
4-Karadeniz denince akla ilk gelen hamsi. Hamsi buğulama, hamsi tava ve hamsili pilav gibi birçok farklı şekilde tüketilebilir. Balıkçı Kahraman ve Hamsiköy’deki balık restoranları hamsi yemek için ideal.

5-Kara lahana, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Trabzon merkezdeki yerel restoranlarda ve Çarşıbaşı’ndaki mekanlarda bu lezzetleri deneyebilirsiniz.

6-Vakfıkebir ekmeği olarak da bilinen Trabzon ekmeği, taş fırınlarda pişirilen, dışı çıtır içi yumuşak bir ekmek. Vakfıkebir’deki fırınlardan bu ekmeği alabilirsiniz.

7- Hamsiköy sütlacı, Trabzon’un ünlü tatlılarından biri. Hamsiköy’deki sütlatçılarda bu nefis tatlıyı deneyebilirsiniz.

8- Kuymak ya da mıhlama, mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniri ile yapılan bir Karadeniz yemeği. Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı ve Akçaabat’taki yerel lokantalar bu lezzeti denemek için ideal.

9- Trabzon'un kahvaltı kültürünün önemli bir parçası Kaygana. Yumurta, un ve sütle yapılan bu omlet benzeri yemek, Trabzon'daki yerel kahvaltıcıların menüsünde sıkça yer alıyor.

Trabzon'da Nerede Kalmalı: https://www.kucukoteller.com.tr/Trabzon-Otelleri

Trabzon'a Nasıl Gidilir?

Trabzon’da uluslararası bir hava alanı bulunmaktadır, şehre dilerseniz hava yolu ile dilerseniz de kara yolu ile gidebilirsiniz. Şehir içi hatları da oldukça yoğun ve sizin talebinizi karşılayabilecek düzeydedir. Yaz aylarında da şehir içi deniz gezi seferleri mevcuttur.

Rize

🌳Karadeniz'in incisi Rize, doğanın en saf haliyle buluşabileceğiniz, yeşilin bin bir tonunu görebileceğiniz, maviyle yeşilin dans ettiği bir şehir. Türkiye'nin çay başkenti olan Rize, sadece çayıyla değil, aynı zamanda muhteşem doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çekiyor. Ayder Yaylası'nın huzurlu atmosferinde dinlenmek, Palovit Şelalesi’nin serin sularında ferahlamak ve Fırtına Deresi’nde macera dolu anlar yaşamak için bir sonraki rotanız Rize olmalı.

✏️Ayder Yaylası, Rize'nin en ünlü turistik noktalarından biri. Yayla, yemyeşil ormanları, şırıl şırıl akan dereleri ve rengarenk çiçeklerle bezeli yayla çayırlarıyla ünlü.Muhteşem doğası, kaplıcaları ve yayla evleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, kaplıcaların keyfini çıkarabilir ve yayla kültürünü yakından tanıyabilirsiniz.

✏️Fırtına Vadisi, Rize'nin Ardeşen ilçesinde yer alıyor ve rafting tutkunlarının gözdesi. Burada Fırtına Deresi'nde rafting yapabilir, vadinin yemyeşil doğasında trekking ve kamping gibi aktivitelerle doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.

✏️Zil Kale, Fırtına Vadisi'nde, sarp bir kayalığın üzerine inşa edilmiş tarihi bir kale. 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu kale, ziyaretçilerine etkileyici bir manzara sunuyor. Kale, hem tarih hem de doğa tutkunları için ideal bir yer.

✏️ Pokut Yaylası, bulutların üzerinde yer alan, eşsiz manzaralara sahip bir yayla. Yaylada bulunan ahşap evler ve çevresindeki doğa, fotoğraf çekmeyi sevenler için muhteşem kareler sunuyor. Ayrıca yayla yürüyüşleri yaparak bölgenin doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz.

✏️ Anzer Yaylası, ünlü Anzer balının üretildiği yer. Bu yaylada doğal güzelliklerin tadını çıkarabilir, yöresel ürünler satın alabilir ve temiz hava eşliğinde dinlenebilirsiniz. Anzer balı, bölgenin en özel lezzetlerinden biridir ve mutlaka denemelisiniz.

✏️ Rize şehir merkezinde yer alan Rize Kalesi, şehrin tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için ideal bir yer. Kale, Bizans döneminden kalma surları ve muhteşem şehir manzarasıyla ziyaretçilerine tarih ve doğanın iç içe geçtiği br deneyim sunuyor.

✏️Çamlıhemşin, Rize'nin doğal güzellikleriyle ünlü bir ilçesi. Burada yer alan tarihi taş köprüler, kemer köprüler ve yaylalar, ziyaretçilerine adeta bir kartpostal manzarasıyla büyülüyor. Fotoğraf makinenizi mutlaka yanınıza alın bu anları kaydetmek isteyeceksiniz. Ayrıca bölgedeki otantik köyleri ziyaret ederek, yöresel kültürü yakından tanıyabilirsiniz.

✏️Ovit Yaylası, Rize'nin İkizdere ilçesinde yer alıyor ve Türkiye'nin en yüksek yaylalarından biri. Yaylada, karadeniz florasının zenginliğini keşfedebilir ve serin yayla havasında yürüyüşler yapabilirsiniz. Kış aylarında ise yayla, kar sporları için ideal bir yer.

✏️Kaçkar Dağları Milli Parkı, doğa yürüyüşleri, dağcılık ve kamping için mükemmel bir bölge. Türkiye'nin en yüksek dördüncü zirvesi olan Kaçkar Dağı da burada bulunuyor. Milli park, bitki örtüsü ve yaban hayatı açısından oldukça zengin.

✏️ Palovit Şelalesi, Rize'nin en görkemli şelalelerinden biri. 15 metre yüksekten dökülen şelale, özellikle yaz aylarında serinlemek için harika bir yer. 

Rize'de Nerede Ne Yenir?

1-Laz böreği, baklava gibi açılmış yufkalar arasında muhallebi ile hazırlanan tatlı bir börek. Lale Lokantası'nda bu lezzeti deneyebilirsiniz.

2- Rize kavurması, etin özel baharatlarla kavrulmasıyla hazırlanan harika bir lezzet. Liman Lokantası, bu yemeği en iyi şekilde sunan mekanlardan biri.

3- Muhlama, Rize'nin meşhur peynirli mısır unu yemeği. Sini Yöresel Yemek Lokantası, muhlamayı denemek için harika bir mekan. Bol tereyağı ve peynirle yapılan muhlama, özellikle kahvaltılarda tercih ediliyor.

4-Karalahana sarması, pirinç ve kıyma ile hazırlanan iç harcının karalahana yapraklarına sarılmasıyla yapılan bir yemek. Çayeli Lahana Sarma Evi, bu yemeği en lezzetli haliyle yapıyor.

5- Anzer balı, Rize’nin ünlü ve özel ballarından biri. Anzer Köyü’nde bu balları yerinde tadabilir ve satın alabilirsiniz. Anzer balı, sağlık açısından da birçok faydalı.

6-Karadeniz’in simgesi olan hamsi, en lezzetli haliyle Rize’de tadılabilir. Balıkçı Hüseyin, taze ve çıtır hamsi tava sunan popüler mekanlardan biri.

7-Rize’nin meşhur tereyağlı pidesi, özellikle İkizdere’deki pidecilerde muhteşem bir şekilde yapılıyor.  İkizdere Pidecisi, bu lezzeti tatmak için ideal yerlerden biri.

8-Fasulye turşusu kavurması, Rize’ye özgü bir lezzet. Osman Usta’nın Yeri'nde bu yemeği en iyi şekilde yapıyor. Turşu fasulyenin kavrulmasıyla yapılan bu yemek, kendine has lezzet şöleni yaşatıyor.

Rize'de Nerede Kalınır: https://www.kucukoteller.com.tr/rize-otelleri

Rize'ye Nasıl Gidilir?

Rize’ye ülkemizin her şehrinden ulaşım imkânı vardır. Otobüsle gelmek isteyenler için, hemen her yerden direkt otobüs seferleri bulmak mümkün.
Deniz yolunu tercih edenler içinse İstanbul’dan, özellikle yaz aylarında, Rize’ye feribot seferleri düzenlenmektedir.
Karayolunu tercih ederek kendi araçları ile ulaşmak isteyenler içinse bazı yol bilgilerimiz şöyle:
•    Trabzon - Rize arası yaklaşık 80 kilometre ve 1 saat sürmektedir.
•    Ankara - Rize arası yaklaşık 820 kilometre ve 10 saat sürmektedir.
•    Samsun - Rize arası yaklaşık 405 kilometre ve 5 saat 10 dakika sürmektedir.
•    İstanbul - Rize arası yaklaşık 1150 kilometre ve 13 saat sürmektedir.
•    Bursa – Rize arası yaklaşık 1160 kilometre ve 13 saat 20 dakika sürmektedir.