Ege’nin Cennet Köşesi Datça'da Gezilecek Yerler

Muğla’ya bağlı bir ilçe olan Datça, Ege’de yeşille mavinin buluştuğu turistik destinasyonlardan biridir. Geçmişi MÖ 2000’lere kadar uzanan Datça, Karia, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinde keşfedilebilecek pek çok antik kent bulunmaktadır. Huzurlu koyları, tarihi mekanları, keyifli plajları ve otantik caddeleri ile Datça’da gezilecek yerler açısından Ege’nin gözde yerlerinden biri olarak özellikle yaz aylarında turist akınına uğramaktadır.
Knidos Antik Kenti
Datça’nın geçmişine ışık tutan yerlerden biri olan Knidos Antik Kenti, Reşadiye Yarımadası’nın güneybatısında konumlanmaktadır. Antik Dönem’de Batı Anadolu’nun gözde kentlerinden biri olarak bilinen Knidos, MÖ 4. yüzyılda kurulmuştur. Helenistik ve Roma kültürlerinin hakim olduğu Knidos Antik Kenti’nde başta Gymnasium, Dor Tapınağı, Odeion, Meclis Binası ve Güneş Saati olmak üzere görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Giriş ücretinin 20 TL olduğu Knidos Antik Kenti, haftanın her günü 08.30 ile 19.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Eski Datça
Antik Dönem’den günümüze ulaşan ve otantik atmosferi ile ziyaretçilerine keyifli bir gezi deneyimi sunan Eski Datça, merkeze yakın bir konumda yer almaktadır. İlk yerleşimlerin MÖ 11. yüzyılda yapıldığı Eski Datça, günümüzde dar sokakları, taş evleri ve rengarenk yapılarıyla birlikte büyüleyici bir manzaraya sahiptir.
Karia Yolu
Karia Yolu, Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotalarından biri olarak dikkat çekmektedir. Muğla’nın birçok bölgesini kapsayan yolun, büyük bir kısmı Datça’dan geçmektedir. Rotasında pek çok koy, tepe, patika ve antik kent bulunan Karia Yolu, Datça’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle doğa yürüyüşleri için ideal olan Karia Yolu, yıl boyunca yapılacak olan keşiflere açık durumdadır.
Can Yücel Evi
Modern Türk şairlerinden olan Can Yücel’in hayatının son dönemlerini geçirdiği ev, günümüzde müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Can Yücel Evi adıyla ziyaretçilerini ağırlayan destinasyonun bünyesinde ünlü şaire ait pek çok eşya, belge ve fotoğraf görülebilmektedir. Datça’da kültürel gezilerin uğrak yerlerinden olan Can Yücel Evi, Reşadiye Mahallesi’nde yer almaktadır.
Taşlık Plajı
Datça’nın turistik destinasyonlarından olan Taşlık Plajı, limanın güneybatısında yer almaktadır. Sahilinin genel itibariyle kumla kaplı olduğu plaj, Mavi Bayrak sahibidir. Eşsiz bir koy manzarası sunan Taşlık Plajı, çocuklu aileler ve iyi derecede yüzme bilmeyenler için uygun yapıdadır. Bünyesinde şezlong, şemsiye, duş, soyunma kabini ve restoran gibi imkanlar bulunmaktadır. Ilıca Gölü’nün kaynak sularının denize karıştığı yerlerden biri olan Taşlık Plajı, yaz aylarında Datça’nın en gözde mekanlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi
Datça’ya bağlı Yaka Mahallesinde yer alan Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi, 2006 yılında kurulmuştur. 2010 yılında faaliyetlerine başlayan akademi bünyesinde sanatın birçok farklı dalına ilişkin çalışmalar yapılmaktadır. Akademide geniş arşive sahip kütüphane, amfitiyatro, kafe ve sergi salonu bulunmaktadır. Datça’nın sanat ve kültür merkezi olarak günümüzde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.
Ovabükü Plajı
Datça ilçe merkezine ortalama 15 kilometre uzaklıkta ve kendisiyle aynı isme sahip koy bünyesinde yer alan Ovabükü Plajı, keyifli atmosferi ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Masmavi deniziyle Datça’nın tabiatını keşfetmek isteyenler için ideal bir destinasyon olan Ovabükü Plajı, 600 metrelik sahili üzerinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Çevresinde pek çok konaklama tesisi, restoran, kafe ve lokanta bulunmaktadır. Şezlong ve şemsiye gibi olanakların yanı sıra kendi plaj malzemelerini getiren ziyaretçiler için de uygun alanlara sahiptir.
Knidos Feneri
Datça’nın merkezine ortalama 35 kilometre uzaklıkta yer alan Knidos Feneri¸ Yazı köyü sınırları içerisinde görülebilmektedir. 19. yüzyılda inşa edilen destinasyon, bölge halkı tarafından Deveboynu Feneri adıyla da bilinmektedir. Ege ve Akdeniz’in benzersiz manzaralarını panoramik bir şekilde ziyaretçilerine sunmaktadır. Çevresinde doğa yürüyüşü yapılabilecek pek çok uygun alan bulunmaktadır.