DEMRE (MYRA) - Kaleköy Simena ve Noel Baba Kilisesi

Noel Baba’nın kalesi olarak anılan "Demre"nin ismi sonraları "Kale" oldu. Son yıllarda ise yine Demre olarak anılıyor.

Bu şirin ilçe, yaz mevsiminde olduğu kadar yıl sonu yaklaşırken de ziyaretçi akınına uğruyor. Bunun nedeni ise; Noel Baba olarak anılan St. Nicolaus’un yaşadığı ve piskoposluk yaptığı yer olan tarihi St. Nicolaus Kilisesi'nin ve bahçesindeki Noel Baba heykelinin Demre’de olmasında yatıyor.

Türkiye'nin doğal güzellikleri, tarihi eserleri, pırıl pırıl denizi ve seracılığın odak noktası Demre, eski Kaş yolunda, Kekova Körfezi'ne en yakın çıkış kapısı konumunda. Demre’nin uluslararası plana yayılmış ününe temel teşkil eden Noel Baba Kilisesinin, St. Nicolaus’un 6 Aralık 343’te öldükten sonra bir lahite gömülmesini takiben 3. ya da 4. yüzyılda yapıldığı ve 529 depreminde büyük zarar gördüğü söyleniyor. Yer mozaikleri, lahitleri, kemerli salon ve odaları, ilginç ve oldukça başarılı bir akustik ses düzenine sahip olan, Bizans imparatoru Justinian’ın destekleriyle onarılan kilisedeki mezar 11.yy’ da Demre’ye gelen denizcilerin St. Nicolaus’un kemiklerini alarak İtalya’da bulunan Bari’ye götürmelerine kadar sağlam kalmış ve İtalyanlar Bari’de onun anısına büyük bir katedral yaptırmışlar.
Myra Antik Kenti ve Noel Baba Kilisesi | Küçük Dünya | Gezi Rehberi

Bugün çarşı içinde bulunan ve ziyaret edilebilen kilisenin yanındaki apsislerden birinin içinde St. Nicolaus’un Barililer tarafından kırılan lahit mezarı bulunurken, Bari’lilerin götüremedikleri, St. Nicolaus’a ait olduğu belirtilen kemik parçaları ise Antalya Müzesi’nde sergileniyor.

Patara’da zengin bir adamın oğlu olarak dünyaya gelerek iyi bir eğitim alan St. Nicolaus gençliğinde sık sık Filistin’e ve Mısır’a seyahat ederken, bir deniz yolculuğu sırasında patlayan fırtınadan onun duaları sayesinde kurtulduklarına inanır denizciler. Hakkında bir çok öykü anlatılan, çocukların, mahkumların, denizcilerin ve gezginlerin koruyucusu sayılan St. Nicolaus adına sadece İngiltere’de yapılan kilise sayısının 400’ü bulduğu söyleniyor.

Bizans döneminde İstanbul’da bir bazilika yapılmıştır. St. Nicolaus’un ölüm günü olan 6 Aralıkta her yıl Noel Baba Kilisesi’nde "Noel Baba ve Dünya Barışına Çağrı" etkinlikleri düzenlenirken Noel Baba adına bir de Barış Ödülü veriliyor. 1981’den beri Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle düzenlenerek gelenekselleşen Noel Baba sempozyumuna Fener Ortodoks Patrikhanesi başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından din ve bilim adamlarının katılıyor. Yabancı basın yayın organlarının da izleyerek haber yaptıkları bu etkinlikler Noel Baba’nın yurdu Demre’nin ve Türkiye’nin uluslararası tanıtımına önemli katkı sağlıyor.

Demre'nin sahili ve Çayağzı'nın (Demre-Myrus) denize döküldüğü deltanın 1 km uzunluğundaki kumsalı caretta carettalara evsahipliği yaparken, yöredeki bir başka gezi yeri; Likyalılar'ın önemli kenti olan, M.Ö. 5. yüzyılda kurulan ve bugünkü kent merkezine 1.5 kilometre uzaklıkta olan Myra, antik tiyatro ve kaya mezarlarıyla ünlü. Antik kentin kapısında turistler için deve turları düzenleniyor. İşportacılar, halılar, hediyelik eşyalar, biblo ve market satıcıları arasından girilen ören yerinde; sağınızda tiyatro, solunuzda, yani; Noel Baba kilisesinin kuzeyinde kalan dağ yamacına baktığınızda ise kayalara oyulmuş çok katlı mezar odaları bulunuyor. Birer anıt kimliğindeki bu kaya mezarları, Myra antik kentinin içindedir. M.Ö. 5. yüzyıldan beri var olduğu biliniyor.

Hristiyanlığın yayılma zamanında İsa’nın havarilerinden St. Paul Myra’ya uğramış ve Myra’nın hristiyanlık döneminde dinsel merkez olarak geliştiği bilinmektedir. Ören yeri girişinde karşınıza Myra tiyatrosu çıkacak. Çok iyi durumdaki tiyatronun toplam 35 sırası var. Krala özel locaya sahip olan tiyatro, gladyatörlerin döğüştükleri arena olarak ta kullanılmış. Andriake harabeleri, Çayağzı yolundaki kaplıcanın suyunun şifalı olduğuna ve birer haftalık kürlerle bazı mide hastalıklarına ve cilt yaralarına iyi geldiğine inanılıyor. Çevrede yürüyüşü sevenler için Kapaklı Köyü yakınlarında "İslada", Yavu Köyü'nden gidilen ve Yunanca'da mavi anlamına gelen "Kyenai", Demre'ye 5 km uzaklıkta antik çağda balık kehaneti ile ünlü Lykya kenti "Sura" bulunuyor. Efsaneye göre, kahinler Apollo Çeşmesi'nde üç kez boru öttürünce balıklar geliyor ve kehanette bulunuyorlarmış. Balıklar, kendilerine atılan etleri yerlerse iyi sayılır, kuyruklarıyla iterlerse kötüye işaret kabul edilirmiş.

Demre'de Nerede Kalınır
Demre'de kalınacak yer olarak tek bir yer beğendik. O da Hoyran Wedre Köy Evleri. https://kucukoteller.com.tr/demre-otelleri linkinden tesisi inceleyebilirsiniz.

Demre'de Gezilecek Yerler
Antalya Demre'de birden çok antik kent vardır bunlardan ünlü olanı Myra antik kentidir. Burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum. Kayalara oyulmuş evler mevcuttur, tıpkı Sümela Manastırına benzemektir. Evler ve yapılar bu şekilde monte edilmiştir. Sonrasında burada bir antik tiyatro var mutlaka buraya görmenizi tavsiye ederim. Noel Baba Kilisesi de burada. Likya Uygarlıkları Müzesi yine Demre içerisindedir. Demre civarında olan Andriake Antik Kenti de tabii ki gezilebilecek yerler içerisindedir. Sonrasında Demre Kuş Cenneti yaklaşık olarak 150 tane farklı türde kuşun ev sahipliği yaptığı muhteşem bir yer. Tabi güzelliklerden devam edecek olursak Taşdibi Plajı tertemiz suyuyla sizleri beklemekte. Kekova Batık Kent, Kekova Plajı yine tercih edilebilecek yerlerden biridir. Burada yani Demre'de caretta caretta görme ihtimaliniz son derece yüksek. Simena Antik Kentini yani Kale köyü mutlaka görmelisiniz. Üçağız Antik kenti yine burada gelecek yerler içerisindedir. Burada doğal teraslar bulunmaktadır ve o muhteşem manzara ile turkuaz deniz birleşince sizlere eşsiz hatıraların tamamlamak kalmaktadır. Kekova dediğimiz kolonilerin olduğu yer mutlaka buraya da gelmelisiniz tekne turlarıyla ve buraları görmelisiniz.

KALEKÖY (SİMENA) Demre ile Kaş arasında yer alan, Kaş’tan, Demre’den ya da Üçağız’dan tekneyle gidilebilen, karayolu olmayan Kaleköy (Simena) bölgenin en güzel yerleşimidir. Antik adı Simena olan Kaleköy’ün surlar içinde yığma taştan yapılmış evleri, Kaleköy’de aykırı bir yapılaşma olmadığının göstergesidir. Tekneyle yaklaşıldığında ve tepeden bakıldığında dikkati en çok çeken kalıntılardan biri de, denizdeki Lykia tipi lahittir. Tonlarca ağırlıktaki lahitler kentin her tarafında ve özelikle tepedeki kalenin Kekova’ya göre sol yamacında karşınıza çıkacaktır. Simena’nın bir kayanın yontulmasıyla oluşturulmuş, görülmeye değer yedi sıralı küçük tiyatrosunun ve Roma döneminde yapılmış surların yanı sıra, tepede, tüm koylara ve Kekova adasının doyumsuz manzarasına hakim, ortaçağ kalesi yer almaktadır.

Demre'de Ne Yapılır?
Antalya'nın şirin yeri olan Demre'de tekne turu yapabilirsiniz. Kano kiralayabilirsiniz Kekova koyunda. Antik yerleri gezebilirsiniz berrak sularda dalış yapabilirsiniz, yüzebilirsiniz. Muhteşem teras keyfi yapabilirsiniz antik kentlerin olduğu yerlerde hani yapay teras gibi doğal teras da bulunuyor, manzarasını seyredebilir huzur bulabilirsiniz. Geniş ormanlık yerlerde, doğal yerlerde yürüyüş yapabilirsiniz. Bisiklete binebilirsiniz ve güzel balık ürünleri güzel deniz ürünleri ve özellikle yengeç yiyebilirsiniz. Caretta caretta görebilirsiniz.

Demre'de Nerede Yenir
Bu şirin beldede yemek denince, Akdeniz olduğu için Antalya olduğu için öncelikli olarak deniz ürünleri ve Akdeniz mutfağı gelmektedir. Yemek için mavi yengeç ve ıstakoz gibi demiz ürünlerinin yanında çeşitli balık türleri de burada bulunmaktadır. Genel olarak burada restoranlar, kafeler, barlar, meyhaneler ve balık restoranları bulunmaktadır. Tabii ki bunun yanında Türk mutfağı ya da Yunan mutfağı ve dünya mutfağı önemli sunumlarını bizim için yapmaktadır. Özellikle Kaya Restoranda yengeç yiyebilirsiniz, İpek Restoran da uğrak bir yerdir buraya da gelmenizi tavsiye ederiz yemekler ve sunumları enfes. Gelinebilecek güzel lokantalardan bir tanesi de Gaziantep restorandır. Cafe Ankh de çok ilginç bir yerdir ve dondurmaları/dondurmalı tatlıları çok meşhurdur tatlı olarak tadabilirsiniz. Kıvrak Kafe Restoranda Türk ürünlerini tatlarını ve hamur işlerini yiyebilirsiniz. Likya Kafe Restoran güzel manzarasıyla size özel sunumlar yapmaktadır. Kekova Restoranda mantınızı yiyebilirsiniz enfestir. Bunun dışında Roma Restaurant el yapımı dondurması ile meşhurdur. Petek Pastanesine tatlımızı yemek için uğrayabilirsiniz. Tutku Restaurant yengeç yiyebileceğinizi yerlerden. Kısmet pide salonunda da hamur işi yiyebilirsiniz. Şişçi Hüseyin de meşhur Demre mekânlarındandır. Denizaltı Cafe Barda size farklı sunumlar tattırabilirler. 

Demre'ye Nasıl Gidilir
Antalya 147 km uzaklıkta. Demre'ye gitmek için Antalya'ya gitmek gerekmektedir Antalya havalimanından şehir merkezine D-100 karayolu üzerinden gidebilirsiniz eğer otobüsle geliyorsanız saat 20:00'ye kadar Demre Antalya arasında hareket eden karşılıklı otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Antalya kent merkezine 10 km mesafede ki Antalya Havalimanı'ndan merkezi otobüs / havalimanı servis ve araç kiralayabilirsiniz. 600Abelediye otobüsüyle her yarım saatte 1havalimanından şehir merkezine girerek Antalya Otobüs Terminaline de ulaşabilirsiniz. Demre'ye Antalya'nın yanı sıra Kaş yönünden de gelebilirsiniz.