Çanakkale Gezi Rehberi: Neler Yapılır? Nerede Ne Yenir?

Çanakkale'ye neden gitmeli? sorusuna cevap arayan bir gezgine kentin binlerce yıllık tarihinden, nefes kesici doğal güzelliklerinden, damak çatlatan lezzetlerle dolu mutfak kültüründen ve farklı karakteristik özelliklere sahip yerleşimlerinden bahsetmek fazlasıyla yeterli oluyor. Antik çağdan itibaren birçok ulusun kaderine etki etmiş savaşlara sahne olan şehirde, tatil yapmakla ilgili senin de aklına takılan sorular varsa tüm cevapları hazırladığımız Çanakkale gezi rehberi içerisinde bulabilirsin.

Çanakkale gezi rotalarına hazırsan başlıyoruz!
Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Dünya üzerinde çok az yerleşim Çanakkale gibi köklü tarihe ve etkileyici doğal güzelliklere sahip. Stratejik konumu nedeniyle çağlar boyu çeşitli medeniyetlerin yakından ilgi gösterdikleri bu güzel şehirde gezilebilecek sayısız mekân bulunuyor. Ancak kentin ruhunu ve geçmişini anlamak için önce şu mekânları gezmek gerekiyor:
Çanakkale Kent Merkezi
Çanakkale kent merkezi; gastronomiye, tarihe ve yerel kültüre meraklı gezginler için sayısız fırsatı bünyesinde barındırıyor. Bölgede, kentin tarihine ve kültürüne yönelik bilgi verme görevini Çanakkale Deniz, Seramik, Kent müzeleri üstleniyor. Turuna Truva Atı'nın bulunduğu kordondan başlayıp iç kısma doğru gittiğinde Yalı Cami ve Saat Kulesi gibi kentin Osmanlı hâkimiyeti altında olduğu dönemden kalma yapıları yakından görebilirsin. Aynalı Çarşı'daki dükkanlarda alışveriş yaptıktan sonra gün batımının enfes manzarasını izlemek için yeniden sahil kıyısına gidebilirsin.
Babakale
Kent merkezindeki mekânları gezdikten sonra rotanı Ayvacık ilçesine bağlı Babakale'ye doğru çevirmeni öneriyoruz. Asya kıtasının en batı ucu konumunda olan bu şirin yerleşimin tarihi, antik çağlara kadar uzanıyor. İlyada Destanı ve Geographika'da da adı geçen köyün sınırları içerisinde III. Ahmet'in emriyle inşa edilen bir kale bulunuyor. Tarihi önemi dışında el yapımı bıçak üretilen atölyeleri ve konuklarına taze deniz ürünleri sunan restoranları, gezginlerin yerleşime ilgi göstermesindeki ana sebeplerini oluşturuyor.
Troya Antik Kenti
Tevfikiye Köyü'nün batısındaki Troya Antik Kenti'ni gezmeden Çanakkale'den ayrılmamanı tavsiye ediyoruz. Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği savaş başta olmak üzere insan ve doğa etkisiyle birçok kez yıkılan kentin, tarihin değişik dönemlerinde defalarca yeniden kurulduğu tahmin ediliyor. Antik yerleşime yönelik ilk arkeolojik çalışmalar, Alman Arkeolog Heinrich Schliemann gözetiminde 19. yüzyılın ikinci yarısında başlamış. 1988'de yeniden başlayan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkartılan eserler, bölgeyi ziyaret eden gezginleri adeta zamanda yolculuğa çıkartıyor.
Troya Müzesi
Antik kentte keşfedilen buluntuları incelemek istersen, hemen yanı başındaki Troya Müzesi'ni ziyaret edebilirsin. Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserlerin taşınma işleminin tamamlanmasının ardından 2018 yılının ekim ayında kapılarını ziyarete açan kültürel tesis aracılığıyla Troya'nın farklı dönemlerine dair başka hiçbir yerde bulamayacağın bilgiler edinebilirsin.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
1973 yılında kurulan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, birçok deneyimli gezgine göre Çanakkale gezilecek yerler listesine alınabilecek en anlamlı yer olma özelliği taşıyor. Ziyaretçilerine farklı duygular yaşatan milli park içerisinde, fedakârlık ve kahramanlık hikâyelerinin yazıldığı birçok alan bulunuyor. Bu yüzden Çanakkale Savaşları'nın anıları ile dolu bu manevi değeri yüksek alanı mutlaka rehber eşliğinde gezmeni öneriyoruz. Ancak belirli bir program dâhilinde tek başına parkı dolaşmak istersen ziyaret önceliğinizi Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları, Çanakkale Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve siperlere verebilirsin.
Çanakkale'de Neler Yapılır?
Coğrafi konumunun beraberinde getirdiği ayrıcalıkla Çanakkale, çeşitli aktiviteler aracılığıyla gezginlere tatillerini çok daha keyifli hale getirme fırsatı sunuyor. Eğer sen de dolu dolu bir tatil dönemi yaşamak istiyorsan, kentte geçireceğin günlerde aşağıda sıraladığımız aktivitelerle ilgilenebilirsin.
Kordonda Manzara İzlemek
Kordondaki mekânlardan birine oturup manzara izlemek, Çanakkale tatilin sırasında sana yapmanı önereceğimiz ilk aktivite. Tabii öncesinde sahil kenarında uzun bir yürüyüşe çıkıp hem yerel halkı gözlemleyebilir hem de fotoğraf çekebileceğin farklı açılar yakalayabilirsin. Özellikle gün batımında "Dur Yolcu!" yazısının tam karşısına denk gelecek bir yerde olursan, enfes görüntüler yakalayabilirsin.
Adalara Günübirlik Gezintilere Çıkmak
Kentte geçireceğin süre boyunca boğazın iki yakasında gezmek dışında Bozcaada ve Gökçeada'ya günübirlik ziyaretlerde bulunabilirsin. Adalara özellikle yaz ayları ve resmi tatiller dışında kalan dönemlerde gittiğinde tarihi yerlerin, doğal güzelliklerin tadını daha rahat çıkartabilirsin. Gastronomik açıdan zengin kültüre sahip olmaları, gezginlerin gözünde adaların değerini bir kat daha artırıyor.
Assos'ta Antik Kentin Kıyısında Deniz Keyfi
Çanakkale tatili söz konusu olduğunda Assos'u da unutmamak gerekiyor. Antik kentin kıyısındaki huzur dolu yerleşim, zaten uzun süreden beri hafta sonu kaçamakları için ideal destinasyonlar arasında kendisine haklı bir yer edinmiş durumda. Ziyaretçilerine yazın deniz keyfi, bahar aylarında ise kent gürültüsünden uzaklaşma fırsatı vermesi, doğa harikası yerleşimi gerçekten de eşsiz kılıyor.
Batık Dalışı Yapmak
Dalış tutkunları için Çanakkale ayrı bir önem taşıyor. Çünkü su altı dünyasını keşfetmeye meraklı gezginler buraya geldiklerinde iki farklı noktada bambaşka deneyimlere yelken açabiliyor. Dilersen Saros Körfezi'ndeki Kömür Limanı'nda Ege'nin engin maviliklerinde gizli güzellikleri ya da rehber eşliğinde boğazın dibinde yatan savaş gemilerini keşfedebilirsin.
Kazdağları'nda Doğa ve Tarihle İç İçe Olmak
Doğa ve tarihle iç içe olmak konusunda Çanakkale gezi rehberi dâhilinde şimdiye kadar önerdiğimiz yerler sana yeterli gelmediyse, gezi programına Kazdağları'nı da ekleyebilirsin. Tanrıların zirvesinden Troya Savaşı'nı izlediklerine inanılan dağların eteklerinde köklü tarihe sahip yerleşimler seni bekliyor. Doğal güzellikleri ve taş mimarisi nedeniyle Adatepe, kaplıcaları sayesinde de Küçükkuyu gezginlerden yoğun ilgi görüyor.
Çanakkale'de Nerede, Ne Yenir?
İki kıtaya yayılan bereketli toprakları ve Ege Denizi'nin cömertliği sayesinde Çanakkale, zengin bir mutfak kültürünü bünyesinde barındırıyor. Yerel mutfağın en çok rağbet gören lezzetleri hiç şüphesiz deniz ürünlerinden oluşuyor. Lüks bir restoranda veya sahilde hizmet veren bir büfe aracılığıyla lezzetlerin birçoğunun tadına bakabilirsin. Deniz ürünleri denildiğinde akla ilk olarak ekmek arası sardalya geliyor. Bunun dışında lakerda, çiroz, midye dolma gibi sayısız lezzet sofraları bir anda ziyafete dönüştürüyor.
Çanakkale mutfağı gerçekten de sağlıklı tarifleri bünyesinde barındırıyor. Bu tezi destekler şekilde yerel halk, ot ve sebze yemeklerinin tüketimine ayrı bir önem veriyor. Dilersen sen de ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki ve börülce köftesi tüketerek bu alışkanlığa ayak uydurabilirsin. Yemeğin sonunda ise yöreye özgü peynir tatlısını deneyebilirsin.
Kentteki mutfak kültürü, zamanla gezginlere alışveriş konusunda da yön veren bir kimliğe bürünmüş. Başta zeytinyağı olmak üzere çeşitli otlar, şarap ve peynir çeşitleri Çanakkale tatili sırasında alınabilecek ürünlerin başında geliyor.
Çanakkale'de Nerede Kalınır?
Çanakkale, her konuda olduğu gibi konaklama bakımından da gezginlere çok sayıda seçenek sunuyor. Tatil için belirlediğin tarihe ve beklentilerine bağlı olarak bu konuda istersen sahil kesimindeki yerleşimleri ya da kent merkezini tercih edebilirsin. Hatta konaklama bölgesi seçimi yaparken planlarına Gökçeada ( Gökçeada Otelleri için tıklayın ) ve Bozcaada'yı ( Bozcaada Otelleri için tıklayın ) dâhil edebilirsin.
Kent merkezinde konaklamak, ( Çanakkale merkez otelleri için tıklayın ) ulaşım imkânlarından daha rahat yararlanma ve dolayısıyla kentin konuklarına vadettiği aktiviteleri kolayca gerçekleştirebilme avantajı sağlıyor. Kıyı kesimlerinde sıralanan Çanakkale butik otelleri ise gezginlere kış ve bahar aylarında huzur dolu bir atmosfer, yazın ise doyasıya deniz keyfi yapabilecekleri plajlar sunuyor.
Bu anlamda Küçükkuyu Çanakkale'de tam bir geçiş noktasında yer alıyor. Hem Assos, Bozcaada ve merkeze, hem de Kazdağları gezi rotalarına, hem de Ayvalık - Cunda tarafına geçişlerde Palace hotel Olive Odore güzel bir seçenek olabilir.
Oteli aşağıdaki linkten de inceleyebilirsiniz.
https://kucukoteller.com.tr/olive-odore-palace