Hafta Sonu Kaçış Rotası: Mardin ( 2023-2024 )

Hafta Sonu Kaçış Rotası: Mardin

‘’Gündüzü seyranlık , gecesi gerdanlık ' şehir… Şehri Mardin ..’’.
#Mardin için, tarihi yapısı bir başka büyüler insanı. Beyaz Su, telkarisi, bakırı, bademi, yemekleri bir başkadır Mardin’in.
 



Mardin’e Neden mi Gelmeli?

Tavsiyem önce @zlivaneli Huzursuzluk kitabını mutlaka okumalısınız.


1- Kasımiye medresesi ve @deyrulzafaranmanastiri müzesi gezilmeli.


2- Mardin Ulu Cami, Kırklar Kilisesi, Mardin Sanat sokağı, Zinciriye medresesi (en üst katına çıkın. Mahmut Orhan’ın klip yeri😊), Olgunlaşma enstitüsü, (Eski Mardin’de hepsi yürüyerek gezip görülecek yerler).


3- Antik Mardin’de AVM de var ama soğukluğundan eser yok. Sinemaları, son vizyon filmleri. Kitap Günleri düzenleyen kitapçı Ekin Yayın Basım da başı çekiyor. 


4-  Midyat: Midyat da Mardin gibi müze görünümlü bir ilçe. Her yeri tarih ve kültür kokuyor. Dar sokakları, taş evleri, el sanatları, yemekleri ve samimi halkı ile sizi etkileyecek. Kentin görüntüsünü yükselen Süryani kiliseleri oluşturuyor. Oldukça ilgi çekici yapılar. En azından bir tanesinin içini de gezmelisiniz. Deyrulumur Manastırı ise ilçede mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer.



🍽️🥘 Mardin’de Nerede-Ne Yiyelim?

1-   Öncelikle yemek konusunda Mardius Tarihi Konak’ı tek geçerim. Cercis Murat Konağı’nda da yöresel pek çok yemeği bulabilirsiniz. Erik yahnisi, çağla ve kuzu eti’nden yapılan yemekleri oldukça değişik ve lezzetli. Süryani muzikleri eşliğinde yemeklerini de tatmak nasip oldu, Cercis Murat Konağı’nda…

2-   Bagdadi en iyi restoranlardan diğeri, kaburga dolmasını tatmanızı tavsiye ederim. Mezeleri çok güzeldir. Yapısı itibariyle de çok otantik ve Mardin’i anlatır hali vardır. Erikli incik kebabı deneyebilirsiniz.
3-   Caddenin sonunda Yusuf Usta’da kebap yiyebilirsiniz, fiyatlar uygun ve yemekler lezzetli. Fıstıklı kebabı meşhur. Adliye civarında Kebapçı Mecnun vardır. Her ikisinde de Mardin kebabı denemelisiniz ama benim favorim kebapçı Yusuf. Antik Sur Restoranda da yemekler süper (Mardin tabağı isteyin) Semmüsek yiyin.
4-   Seyri Mardin’de bir kahve içmek süper fikir olur. Eski Mardin’de olup Mezopotamya’nın seyrine doyamayacaksınız.
5-   Kabadayı Beşir’in Yeri’nde sac kavurma ve muhteşem mezeleri denenmeli.
6-   Kebapçı Rido ( bir çeşit kebabı var ve muhteşem).
7-   Midyat’ta Kösem Restoran var, etleri muazzam, oraya da gidilmeli.
8-   Eski Mardin’de çarşıda, adını Yasemin lahmacun Sembusek Salonu diye hatırladığım fırında Sembusek bir harika, mutlaka ama mutlaka deneyin!
9-   Mardin’de @yorem_et_lokantasi_fahri_usta ‘yı da tavsiye ederim, yöresel yemekler için.
10- Seyr-i Mardin’de manzara eşliğinde bir yemek de iyi fikir.
11- Süryani şarabı, Badem şekeri de denenmeli.
12- Mardin merkez de Leyli restorana da gidebilirsiniz, içki de var.
Nusaybin:

Nusaybin yolu üzerinde Dara Antik Kenti, Nusaybin ilçesine bağlı Beyazsu (haftasonu çok kalabalık), Kızıltepe ilçesinde Xurs köyü, elbette ki Midyat sokakları, Midyat a 30km uzaklıkta Kafro Köyü Güneydoğu topraklarında pizzanın meşhur olduğu Süryani köyü 😇 ve Mor Gabriel Kilisesi.
Dünyanın ilk üniversitesi olan Mor Yakup kilisesi ve peygamber efendimizin 13. Kuşaktan torunu Zeynel Abidin makamı ve Nusaybin’e 20 km mesafede Güneydoğu’nun Sümela’sı Mor Evgin manastırı ve Gırnavas Höyüğü de görülesi yerler arasında…
Savur:
Savur’u da unutmamak lazım. Masal gibi, hiç bozulmamış, küçük Mardin. Hele Kıllıt Köyü? Yani Dereiçi? Ayrıca görülmeye değer.
✏️ Mardin’de Başka Neler Yapmalı?
Mardin'in dar sokaklarında yürüyüş yapmalı
Eski Mardin Evleri’ni görmeli
Popüler dizilerin çekildiği Midyat Devlet Konukevi’ni gezmeli
Bakırcılar Çarşısı’nda el işlemesi ürünleri İncele
Gurs Vadisi’nde hatıra fotoğrafı çekil
Mezopotamya halılarından al,
Şahmeran figürlü her şeyi beğenebilirsiniz.
🏡 Konaklama için detaylar blogda https://www.kucukoteller.com.tr/mardin-otelleri 
✌🏻 Sizin de Mardin tavsiyelerinizi bekliyorum. Nerelere gidelim, neleri tadalım, neler yapalım?